Medisin mot brystkreft floppet

Det som sies å ha vært verdens dyreste kreftstudie fikk negativt resultat.  – Vi bør ta lærdom av dette, sier norsk professor.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

VAR SPENT: Professor Erik Wist ved OUS har ventet i spenning på resultatene av studien. Foto: UiO

CHICAGO/ASCO 2014: Studien ALTTO (adjuvant lapatinib og/eller trastuzumab behandlingsoptimaliseringsstudie) hadde som formål å sammenligne sykdomsfri overlevelse hos pasienter som har fått forskjellige behandlingsregimer.
Forventninger
Kjempestudien, hvis resultater ble offentligjort søndag på kreftkonferansen ASCO, inkluderte over 8000 pasienter i 50 land over hele verden - også i Norge - og svært dyre legemidler ble benyttet.
Det var knyttet store forventninger til studien, der kvinnene enten ble behandlet med lapatinib og trastuzumab – eller kun trastuzumab.
Målet var å finne ut om man kunne hindre tilbakefall av kreften dersom lapatinib ble lagt til i behandlingen.
Men studien konkluderer med at det ikke var noen statistisk signifikant forskjell mellom de to behandlingsregimene.
Alle kvinnene hadde HER2 brystkreft; en svært aggressiv variant av denne kreften. Samtlige hadde fått kirurgi og operert bort kreftsvulster.
En økt mengde av HER2-proteinet har blant annet blitt knyttet til økt resistens overfor cellegift og hormonbehandling. Dette gir økt risiko for at sykdommen utvikler seg.
– Må lære av dette
Onkologiprofessor Erik Wist, fagleder for brystkreftonkologi ved Oslo universitetssykehus, sier man bør ta lærdom av dette:
–  Vi har sett fram til at disse resultatene skulle komme. Det en viktig lærdom av denne store og godt monitorerte studien at man ikke med sikkerhet kan ta med seg kunnskap fra behandling av metastatisk brystkreft eller fra neoadjuvante studier og tro at det også vil gjelde i den adjuvante situasjonen.
 – Det ser ut til at man er nødt til å gjennomføre denne type studier for å få fasit. Det er andre studier i adjuvant situasjon som kombinerer to anti-HER2-regimer på basis av erfaring fra metastatisk og neoadjuvant situasjon (Der legemiddel gis før operasjon for å forebygge tilbakefall av sykdommen, journ.anm).  Det blir spennende å se om det samme vil gjelde der, sier Wist til Dagens Medisin.
Vil ikke endre behandlingen
– Resultatet av studien vil ikke føre til endringer i adjuvant behandling av pasienter med HER2 positiv sykdom i Norge, sier Wist.

Powered by Labrador CMS