Forlenget livet til pasienter med prostatakreft

Oppsiktsvekkende data om behandling av prostatakreft fra en ny amerikansk studie ble lagt fram på ASCO.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO/ASCO 2014: Pasienter med prostatakreft med spredning kan leve 13 måneder lengre om de får cellegift samtidig som de får hormonbehandling, sammenlignet med dem som får kun hormonbehandling. 

Det viser forløpige data fra en amerikansk studie som offentliggjøres søndag på kreftkongressen ASCO.
Hormonbehandling og cellegift
790 pasienter med nylig diagnostisert metastasert prostatakreft var inkludert i studien. De fikk enten hormonbehandling eller hormonbehandling i tillegg til cellegiften (cytostatika) docetaxel.
Median overlevelse var henholdsvis 44 måneder og 57,6 måneder i de respektive gruppene- etter i median 29 måneders oppfølging.
– Resultatene kan få stor betydning i fremtiden. De bør kunne føre til at pasientene anbefales kombinasjonsbehandling som førstelinjebehandling. Dette er helt nytt, ettersom cytostatika i dag først gis når hormonterapi har sluttet å fungere, sier Jan-Erik Damber, professor i urologi ved universitetet i Gøteborg til Dagens Medisin i Sverige.
Også i brystkreftbehandling
Damber sier at resultatene er i samsvar med praksis i brystkreftbehandlingen, der kombinasjonen av hormonbehandling og cellegift allerede er rutine.
Innen behandling av prostatakreft ville en slik strategi innebære at urologer og onkologer må samarbeide mer, sier han.
Førsteforfatter av studien, Christopher Sweeney, ved  Lank Center of Genitourinary Oncology at the Dana-Farber Cancer Institute  Boston, USA, viser til at hormonterapi har vært standardbehandling siden 50-tallet.
– Dette er den første studien som identifiserer en strategi som forlenger overlevelsen hos menn med nylig diagnostisert prostatakreft, uttaler han i forbindelse med offentliggjøringen søndag.
Studien legges frem under den store plenarsesjonen på kongressen. Den er finansiert av statlige forskningsmidler fra USA.

Powered by Labrador CMS