Oppmuntrende om fertilitet etter brystkreft

Ny studie tyder på at hormonmedikamentet goserelin kan være effektivt for å bevare fertiliteten hos kvinner som får cellegift mot brystkreft.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

POSITIVE RESULTATER: Et legemiddel som midlertidig stenger eggstokkene reduserer risikoen for at kvinner som behandles med cellegift mot brystkreft tidlig kommer i overgangsalderen, ifølge ny studie. Foto: Colourbox

CHICAGO, ASCO 2014: Brystkreftpasienter som fikk hormonmedikamentet goserelin i kombinasjon med standard cellegiftbehandling hadde 64 prosent mindre sannsynlighet for å utvikle tidlig eggstokksvikt sammenlignet med kvinner som bare fikk cellegift.

Det viser nye resultater fra fase 3- studien S0230/POEMS, som blir presentert på kreftkongressen ASCO lørdag.

50 prosent bedre overlevelse
Eggstokksvikt er en vanlig bivirkning av cellegift.

- Å bevare fruktbarhet er en vanlig og viktig bekymring blant yngre kvinner diagnostisert med kreft, og disse funnene tilbyr et enkelt, nytt alternativ for kvinner med brystkreft, og muligens også andre kreftformer, sier Halle Moore ved Cleveland Clinic, som har ledet studien.

Forskerne er videre overrasket over at overlevelsen ble forbedret blant kvinnene som brukte goserelin. Disse kvinnene hadde 50 prosent større sannsynlighet for å være i live fire år etter oppstart med cellegift, sammenlignet med den andre gruppen.

257 kvinner har deltatt i den offentlig finansierte studien. For den ene gruppen ble goserelin gitt som månedlige injeksjoner med oppstart en uke før den første dosen med cellegift.

Dobbelt så mange gravide
To år senere hadde 22 prosent av kvinnene som fikk goserelin blitt gravide, mens det var tilfellet for bare halvparten så mange av dem som bare fikk cellegift. Svangerskapene resulterte i at 16 kvinner i goserelin-gruppen fikk baby, mot åtte pasienter i den andre gruppen.

- Goserelin ser ut til ikke bare å være svært trygt, men også effektivt, da det økte oddsen for å bli gravid og få en sunn baby etter cellegift, sier Moore i en pressemelding.

Selv om disse tidligere resultatene er svært oppmuntrende, understreker Morre at det er behov med mer forskning for å forstå hvilken rolle goserelin har i behandlingen av østrogen reseptor negativ (ER-) brystkreft.

Powered by Labrador CMS