– Døende kan trygt slutte med statiner

Mange døende gis medisiner mot ikke-livstruende sykdom. Nye studier viser at mange av dem kan slutte med kolesterolsenkende medisin.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO/ASCO 2014: Nøkkelstudier som ble offentliggjort på kreftkongressen ASCO fredag, peker på nye strategier for hvordan man kan bedre kort- og langtidseffektene av kreftbehandling, samt øke livskvaliteten for kreftpasienter og deres pårørende.

Kan slutte med statiner
Én av studiene som ble offentliggjort fredag, viser at døende pasienter med fordel kan slutte med  medisiner som gis mot ikke-livstruende sykdom:

Nye funn fra en randomisert studie indikerer at det er trygt å stanse behandling med statiner – kolesterolsenkende medisin – hos pasienter som kan ha mindre enn ett år igjen å leve.

Å avslutte statinbehandlingen kortet ikke ned overlevelsen, og pasienten hadde flere fordeler av det; som at antallet piller og bivirkninger ble redusert - og de fikk forbedret livskvalitet.

– Mange leger argumenterer for at når pasienten er døende, er det ikke nødvendig å fortsette medisinering for sykdommer som ikke er livstruende. Men vi har ingen retningslinjer som forteller oss hvilke medisiner vi skal stoppe å gi – og når vi skal gjøre det, sier førsteforfatter Amy P. Abernethy ved Duke university.

Første bevis på at det er trygt å stanse
– Vår studie er den første som beviser at det å stanse behandling med statiner, er trygt og forbedrer pasientens livskvalitet.

Antallet medisiner som pasienter tar, dobles i siste leveår for dem som har terminale sykdommer. Dette innebærer at pasienter tar ti piller eller mer hver dag; noe som utgjør en byrde for pasienter som gjerne har vansker med å svelge og har dårlig appetitt. I tillegg kan nye bivirkninger oppstå når flere medisiner tas sammen.

Studien inkluderte 381 pasienter som var antatt å ha fra én måned til ett år igjen å leve – og som hadde tatt statiner i minst tre måneder.

49 prosent av dem hadde kreft.

Bivirkninger
De vanligste bivirkningene av kolesterolsenkende medisin er hodepine, sovevansker, muskelsmerter og svimmelhet.

Pasientene i studien ble randomisert enten til å fortsette eller til å avslutte statin-behandlingen.
Forskerne fant at det var trygt å avslutte statinbehandlingen. Få av pasientene i de to gruppene hadde kardiavaskulære komplikasjoner.

Fremskritt
– Vi har gjort utrolige fremskritt i kreftbehandlingen, og flere med kreft overlever i dag enn noen gang tidligere. Men onkologi handler ikke bare om å hjelpe pasienter med å leve lengre – vi må forsikre oss om at pasientene har så god livskvalitet som mulig i hver av fasene i sin kreftsykdom, uttaler leder av Cancer Prevention and Control Research ved  Jonsson Comprehensive Cancer Center, University of California, Los Angeles fredag.

Kan spare millioner
Forskere har estimert at man bare i USA kan spare 603 millioner dollar hvis alle pasienter med antatt levetid på mindre enn ett år, stanser behandling med statiner.

Den amerikanske studien har fått støtte fra National Institute of Nursing Research, National Institutes of Health.

Powered by Labrador CMS