Jobber for en konkurransedyktig helseindustri

HELSEINDUSTRIKONFERANSEN: – Vi skal arbeide for å få frem en konkurransedyktig helseindustri, sier statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Lars Jacob Hiim.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

RADISSON SAS/OSLO: – Vårt mål er å skape rom for vekst, og vi er nødt til å tenke strategisk for å fremme innovasjon i helse- og omsorgssektoren, sa Lars Jacob Hiim på Helseindustrikonferansen mandag.
Statssekretæren i Nærings- og fiskeridepartementet sier at mange sektorer peker på tidlig-kapital som en utfordring.
– Vi ønsker større tilgang til tidlig-fase-kapital. Det er nok flere ting vi må vurdere for å styrke denne tilgangen, sa Hiim.
Private og offentlige drivere
I den avsluttende debatten under konferansen, fikk helseminister Bent Høie spørsmål om staten kan ha en mer aktiv rolle i utviklingen av norsk helseindustri.
– Vi må ha større private drivere, hvis det offentlige alltid skal være store drivere, får vi ingen drivere. Og skal de private vokse frem, må de få handlingsrom, sa Høie.
Han mener både privat og offentlig kapital er nødvendig.
– Jeg synes det er en god idé å utløse både offentlig og privat kapital på dette området. Det begynner å bli en kapital som er kompetanseknyttet, som er vesentlig for å lykkes. Og det begynner å bli en privat kapital som kan møte en offentlig kapital, noe jeg tror er en forutsetning for å lykkes, sa statsråden.
Etterlyser bedre samarbeid
Adm. direktør i Legemiddelindustrien (LMI), Karita Bekkemellem, etterlyste bedre samarbeid på tvers av sektorene.
– Vi har store muligheter, men en del utfordringer. Kanskje har vi glemt å samordne oss på tvers av sektorer. Det er et for dårlig samarbeid mellom akademia, offentlige institusjoner og private aktører, sa Bekkemellem.
Flere støttet LMI-direktøren i det:
– Det er viktig at vi får gode og transparente samarbeidsformer mellom industrien og sykehusene våre. Det er grunnleggende for den tilliten i samfunnet vi må ha i slik forskning, sa Bent Høie.
Også Ola Elvestuen (V), som var med i debatten, er opptatt av samarbeid.
– Jeg tror private og offentlige kan samarbeide mer, sa Elvestuen.
Han trakk frem som et godt eksempel på det skolefaglige samarbeidet mellom Utdanningsetaten Oslo kommune/Ullern videregående skole og Oslo Cancer Cluster.
– Dette er en løsning som kan få ringvirkninger langt utover Norges grenser.
På 17. plass i innovasjon
Divisjonsdirektør Anne Kjersti Fahlvik i Forskningsrådet viste til at Norge ligger på 17. plass i Europa på innovasjon.
– Dette er langt bak land vi liker å sammenligne oss med.
Fahlvik synes fundamentet for innovasjon er godt og at helseprosjekter når gjennom i konkurransen, fordi de skårer høyt på kvalitet og innovasjonspotensial og samfunnsnytte.
– Men vi må erkjenne at vi har få rettede virkemidler for utvikling og kommersialisering. På kapitalsiden har vi færre forskningsmidler enn vi kunne ønske oss, sa Fahlvik.
Hun mener imidlertid at strategitenkningen i det offentlige er bedre enn før.
– Staten tenker mer strategisk innenfor helseindustrien, dette er kanskje det nye nå, sa Fahlvik.

Powered by Labrador CMS