Det er pasientens helsevesen

Helsetjenesten har godt av mer konkurranse. Det handler om å bli bedre, lære av hverandre - og utvikle nye metoder og standarder.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kristin Ørmen Johnsen (H), stortingsrepresentant og medlem i Helse- og omsorgskomiteen. Tidligere styremedlem og styreleder i Vestre Viken HF.
HØYRE GIKK til valg på å få sykehuskøene ned, bedre kvaliteten i helsetjenesten, få mer åpenhet om praksis i sykehus og sykehjem og sette pasienten og pasientens behov i sentrum. Dette er oppskriften i pasientens helsetjeneste.
I sin Dagens Medisin-blogg skriver Torgeir Micaelsen at regjeringen planlegger reformer som bidrar til mer markedstenking, byråkrati og konkurranse i helsevesenet. Han er låst i ideologiske løsninger på samfunnsoppgavene: Helsevesenet egner seg ikke for konkurranse for å heve kvaliteten, ifølge Micaelsen.
MANGFOLDET. Etter åtte år mener jeg det er tid for å se på helsevesenets utfordringer med nye øyne og med et mer fremtidsrettet perspektiv.
Det er selvsagt at de offentlige sykehusene skal være bærebjelken i vårt helsevesen. Likeledes skal kommunen drive den aller største delen av offentlige hjemmetjenester og sykehjem. Private tilbud er et supplement og gir mangfold i tilbudet.
Det offentlige står neppe i fare for å bli utkonkurrert. Statistikk fra 2012 viser at var det 9821 døgnopphold ved private sykehus og hele 889.167 døgnopphold ved offentlige sykehus. Regjeringen har ikke signalisert en storstilt satsing på private sykehus. Forskningen skal i hovedsak foregå i de offentlige sykehusene og ved våre universitetssykehus som spydspisser.
Micaelsen hevder at det er problematisk for pasientene å velge sykehus og behandlingssted, og dermed ta i bruk mangfoldet. Likeledes er han opptatt av at i bunnen av fagfolks vurderinger må det ligge respekt for pasienten og at det må jobbes kontinuerlig for kvalitetsforbedringer i helsevesenet. Dette er vel ingen uenig i.
KONKURRANSE. De fleste pasienter ønsker å bli behandlet ved det nærmeste sykehus, men er de ikke gode nok og køen er urimelig lang, fortjener sykehuset å oppleve at pasienten forsvinner til andre.
Det har i mange år vært tradisjon i Norge at det private supplerer det offentlige med helsetjenester. For å avhjelpe sykehuskøer og behandling, er det i dag 22 private sykehus i Norge som har sykehuskonsesjon. En del av dem har avtaler med de regionale helseforetakene. De utfører for det meste dagkirurgi. Eksempler på dette er de to private sykehusene Glittreklinikken og Feiringklinikken, som utreder og behandler henholdsvis lunge- og hjertepasienter. De har hjulpet mange.
Jeg mener helsetjenesten har godt av mer konkurranse. Det handler om å bli bedre, lære av hverandre, utvikle nye metoder og standarder. Begrepet konkurranse er positivt når det brukes som forbedring, åpenhet om resultater og å skape innovasjoner. Det er også tradisjon at det offentlige helsevesenet samarbeider med den private helsenæringen blant annet innen velferdsteknologi og utvikling medisinsk utstyr. Dette gir bedre pasientbehandling.
KVALITET - OG ÅPENHET. Helse- og omsorgsdepartementet arbeider med kvalitet og pasientsikkerhet på alle nivåer i helsetjenesten. I dette arbeidet deltar både fagpersoner og de som bruker helsetjenestene. Vi vet det skjer komplikasjoner og feil i helsetjenesten og at det er variasjoner i kvalitet mellom og sykehus og mellom sykehjem. Resultat av kvalitetsmålinger skal offentligjøres både fra offentlige og private institusjoner. Det må være større åpenhet i helsetjenesten. Det arbeides også med å utvikle kvalitetsindikatorer knyttet til spesifikke diagnoser, som for eksempel hjerneslag, hoftebrudd, hjerteinfarkt, diabetes og ulike typer kreft.
Både den medisinske utviklingen og pasientenes behov vil endre seg. Det arbeides derfor med flere stortingsmeldinger som skal sikre kvalitet på de fremtidige helsetjenestene.
Arbeidet med nasjonal helse- og sykehusplan er godt i gang, Første fase er å finne ut hvordan det står til i Sykehus-Norge for å beskrive behovene på kort og lengre sikt. Vi trenger å beskrive utfordringsbildet og trender. Det skal foreslås prinsipper for struktur og oppgavedeling i spesialisthelsetjenesten. Det må sikres god planlegging av fremtidens personell- og kompetansebehov og sikre tilstrekkelig kapasitet og dimensjonering.
SKREMMEBILDER. Regjeringen vil starte arbeidet med fritt behandlingsvalg innen rusfeltet. Høyre og Frp vil løfte frem de som strever mest og er kasteballer i systemet. Det skal legges frem en opptrappingsplan for rusfeltet og bygge ut tilbudet i kommunene. Det ble bevilget 255 millioner kroner til kjøp hos private innen rus, psykisk helsevern og rehabilitering. I tillegg øremerkes 300 millioner til kommunene slik at de kan følge opp i for- og etterkant av behandling. Pasientenes rettigheter skal styrkes og den enkelte skal få rett til fritt behandlingsvalg. Dette vil sikre at pasienter slipper å stå i kø når det er ledig kapasitet hos private og ideelle aktører.
Torgeir Micaelsen presenterer skremmebilder om at private aktører vil overta helsevesenet. Høyre og Frp vil ha et mangfold der private gir et godt supplement og er med på å få ned køer: Det er dette som er å ha pasienten i sentrum.
Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS