– Norsk eldrepolitikk minner om Sovjet

Helseøkonom advarer mot manglende oversikt over sykehjemsplasser i Norge.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I kronikk i Dagens Medisin langer helseøkonom Hans Olav Melberg ut mot det han kaller absurditeten i norsk sykehjemspolitikk:
- 3000 i sykehjemskø
I Norge eksisterer det ingen offisiell statistikk over hvor mange som venter på sykehjsemsplass fordi alle, etter loven, har krav på plass. Melberg viser til at det er en uoffisiell ventelistestatistikk her til lands: Blant annet avdekket TV2 at minst 3000  personer står i sykehjemskø.
Les Hans Olav Melbergs kronikk: Sykehjem, struts og søppel
«I det gamle Sovjetunionen hadde man køer for mange ting: Leilighet, dopapir, appelsiner, og biler. Noen få fikk imidlertid en rett til å gå utenom køen: Partimedlemmer, krigsveteraner, og pensjonister. Problemet var bare at det var så mange som hadde rett til et unntak at de fort havnet i køen for dem som ikke skulle stå i kø», skriver Melberg, som mener regjeringen snarest må skaffe seg oversikt:
–  Det som kan gjøres med én gang, er å be om en oversikt over hvor mange søknader som er kommet inn, og hvor mange som ikke er behandlet, sier Melberg til Dagens Medisin.
Høie lover bedre oversikt
Helseminister Bent Høie, som før valget sa at dette er noe han vil få på plass, sier til Dagens Medisin:
– Vi skal jobbe med kommunene for å få bedre oversikt over behovet for sykehjemsplasser. Vi jobber nå sammen med KS for å finne en egnet metode for dette, sier Høie.
Fagleder og Anne Gamme i helse- og velferdsavdelingen i KS bekrefter dette samarbeidet, men sier hun ikke kan utdype mer.

Powered by Labrador CMS