Best uten ball

Mandag 19. mai hadde Beslutningsforum sitt første møte. Forumet består av ledere for de fire regionale helseforetakene, og fatter vedtaket i nyskapningen «Nasjonalt system for innføring av nye metoder i spesialisthelsetjenesten».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

På denne ukens møte behandlet forumet seks enkeltmedikamenter. Alle av dem var innovative kreftlegemidler, som også koster deretter. To legemidler fikk ja, to fikk nei, mens forumet utsatte behandlingen av de siste to. Et av legemidlene som fikk tommelen ned – i alle fall foreløpig – var brystkreftmedisinen pertuzumab (Perjeta).
DET andre legemiddelet som fikk nei, kabazitaksel (Jevtana), er ifølge Beslutningsforum for kostbart ifølge effekten, og er heller ikke godt nok dokumentert, ifølge RHF-sjefene. Det er en beslutning som er i tråd med tidligere vurderinger fra Legemiddelverket. SLV har beregnet at kabazitaksel (Jevtana) koster opptil 1,4 millioner kroner per kvalitetsjusterte leveår.
Så er spørsmålet om hvilken betydning disse beslutningene vil få for bruken av de to legemidlene? Betyr dette et absolutt forbud om bruken av medikamentene ved norske sykehusene?
Prostatakreftmedisinen kabazitaksel er mye brukt. Pasienter som står på medikamentet vil få det – inntil videre. Men hva med de pasientene som får en alvorlig kreftdiagnose denne uken, der behandlende onkolog helst hadde satt pasienten på kabazitaksel?
DILEMMAENE står i kø i helsetjenesten. Ingen systemer vil frita oss for vanskelige diskusjoner og krevende avveininger. I det store og hele representerer det nye systemet for metodevurdering en mer forutsigbar, systematisk og profesjonell håndtering av ny teknologi og nye medikamenter i helse- og omsorgstjenesten.
Men offentligheten fikk ikke høre diskusjonene om de seks kreftlegemidlene. Vi får kun snakke med helselederne når de kommer ut fra det lukkede rom for å kommunisere sine vedtak. Beslutningsforum er nemlig et lukket forum.
DAGENS MEDISIN mener lukkingen av Beslutningsforum er en dårlig beslutning. Offentligheten bør kunne høre de argumentene som fremmes for og imot bruken av enkeltlegemidler. Klagen vår er avvist.
Her kan du lese vår klage (PDF).
Makten som lederne av de regionale helseforetakene er tilgodesett med gjennom Beslutningsforum, er ikke av privatrettslig karakter. De forvalter fellesskapets midler. I sitt møte mandag tok forumet beslutninger som vil få betydning for svært mange mennesker som lider av alvorlig sykdommer, ansatte og ledere i alle foretakene, produsenter av legemidler og pasientforeninger.
«Vi må ikke få et samfunn som er slik at når ting er vanskelige, så lukker vi dørene. Det skal være lov til å ha motargumenter, men når man har en rolle der man sitter og vurderer nye medikamenter, skal det være åpenhet», sier den profilerte onkologen Andreas Stensvold.
LARS VORLAND, administrerende direktør i Helse Nord RHF, har en lederfunksjon i Beslutningsforum. Annenhver fredag sender han ut «Fredagsbrevet». Åpenhet og tillit er temaer Vorland ofte berører, etter mitt syn ofte på en klok måte. I brevet den 4. april trekker han frem «åpenhet for forbedring og tillit», «åpenhetens pris» og «åpenhet og reaksjoner». Vorlands konklusjon er at åpenhet er en nødvendig – men iblant en ubehagelig forutsetning – «for tillit og forbedring». Det er en glimrende konklusjon.
Derfor er det litt stusselig at Beslutningsforum forholder seg til åpenhet som en teoretisk størrelse. Det er bedre å gjøre ting – enn å si ting. Foreløpig er Beslutningsforum best uten ball. Neste møte i forumet bør være åpent.
Se også Anne Lise Ryels blogg: Åpne prosesser om nye medisiner
Leder, Dagens Medisin 10/2014

Powered by Labrador CMS