STOR OPPGAVE: Administrende direktør Lars Vorland i Helse Nord RHF leder Beslutningsforum. Baard-Christian Schem i Helse Vest er leder for fagdirektørene, som gir råd til sine overordnede. Foto: Vidar Sandnes

Sier nei til dyr kreftmedisin

RHF-direktørene bestemte i dag at brystkreft-pasienter ikke får tilgang på den livsforlengende medisinen Perjeta.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

GARDERMOEN: «Maksprisen for medikamentet er for høy og kostnadseffektiviteten er for lav», heter det i vedtaket fra Beslutningsforum. Forumet, som består av de fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene, vedtok i dag at pertuzumab (Perjeta) ikke skal tas i bruk ved norske sykehus per i dag.

Legemiddelprodusenten Roche hadde på forhånd tilbudt en rabattavtale, men RHF-ene mener avtalen er for kompleks og vil ha nye forhandlinger. Det betyr at dagens nei kan bli endret til et ja dersom RHF-ene forhandler seg frem til en bedre pris.

Les også: Slik fungerer nasjonalt system for metodevurdering

120 millioner kroner
Statens legemiddelverk har konkludert med at pertuzumab ville hatt en merkostnad per kvalitetsjusterte leveår (QALY) på nærmere to millioner kroner. Med en slik pris ville legemiddelet alene ha kostet 120 millioner kroner årlig for å behandle rundt 100 pasienter.

RHF-direktørene sier dermed nei til et legemiddel som ifølge SLV kan forlenge livet og utsette forverring for disse pasientene med cirka et halvt år.

RHF-ene presiserer at pasienter som allerede mottar slik behandling, fortsatt skal få den. Vedtaket gjelder for nye pasienter.

Beslutningsforum felte dom over til sammen seks kreftlegemidler i dag.
De andre er:

* Trastuzumab (Herceptin) til subcutan injeksjon. Dette innføres, og Helsedirektoratet er bedt om å innarbeide dette i relevante handlingsprogrammer for kreft.

* Enzalutamid (Xtandi) ved prostatakreft. Denne saken ble utsatt til etter at anbudsfristen utgår 21. mai.

* Eribulin (Halaven) ved brystkreft. Dette innføres og skal inn i nasjonale retningslinjer. Er vurdert som kostnadseffektivt av Statens legemiddelverk. Vil koste sykehusene cirka 15 millioner kroner årlig og kan gi pasientene 2,5 måneder forlenget levetid.

* Kabazitaksel (Jevtana) ved prostatakreft. Innføres ikke. Begrunnelsen er at behandlingen er for kostbar sammenlignet med effekten, som ifølge Beslutningsforum ikke er godt nok dokumentert.

* Bevacizumab (Avastion) ved eggstokkkreft. Beslutningsforum tar ikke stilling til innføring på dette tidspunktet, men ber Statens legemiddelverk om en oppdatert metodevurdering. Bakgrunnen er at den foreliggende rapporten er over et år gammel.

Dagens beslutninger ble gjort bak lukkede dører, noe Norsk Onkologisk forening har reagert på.

Powered by Labrador CMS