Refser hemmelighold i vurdering av nye kreftmedisiner

– Vi må ikke få et samfunn som er slik at når ting er vanskelig så lukker vi dørene, sier nestleder i Onkologisk forening.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nestleder i onkologisk forening, Andreas Stensvold, sier han synes det er uakseptabelt at diskusjonen om innføringen av nye kreftlegemidler i sykehusene går for lukkede dører.
Mandag møttes direktørene for de fire regionale helseforetakene for å beslutte hvilke seks nye kreftlegemidler som skal tas inn i sykehuset.
Dagens Medisin ønsket å være tilstede under møtet, men møtet ble besluttet lukket for offentligheten.
Stensvold sier man under forrige runde, og at man spesielt i den såkalte ipilimumab-saken, burde ha lært at vi må ha mest mulig åpenhet rundt slike beslutninger.
–  Vi må ikke få et samfunn som er slik at når ting er vanskelige, så lukker vi dørene. Det skal være lov å ha motargumenter, men når man har en rolle der man sitter og vurderer nye medikamenter skal det være åpenhet.
– Åpenhet gir mer legitimitet på sikt. Hvis dette innebærer at personer ikke vil ta en avgjørelse fordi det er ubehagelig er vi på feil planet. Prosessene våre skal være åpne, sier han.
Stensvold mener saken er blitt for vanskelig for aktørene:
– Politikerne tør ikke ta tak i den, Helsedirektoratet har overlatt dette til sykehusene. De som tar avgjørelsene er antakelig redde for å bli hengt ut i media. Det er nok ett av mange momenter, sier Stensvold.

Powered by Labrador CMS