Kreftpasienter kan vente lenge på koloskopi

Av 273 personer i fjor som viste seg å ha tarmkreft, hadde 21 av dem ventet på koloskopi-undersøkelse i mer enn ti uker. Gitt samme ventetid i år, må 285 kreftpasienter vente like lenge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

LANG VENTETID: Professor Geir Hoff mener ventetidene på koloskopi er hårreisende lange.

Det viser tall for det norske kvalitetsregisteret for skopier, Gastronet.
Ifølge leder av registeret, professor Geir Hoff, var det 273 pasienter (4,6 prosent) av 5937 førstegangshenviste fjor som fikk en kolorektalkreft-diagnose.
Av disse hadde 21 personer (7,7 prosent) ventet lengre enn 10 uker på koloskopi.
– Årlig oppdages cirka 3700 nye tilfeller av kolorektalkreft. Hvis ventetiden er like lang i år for alle disse, betyr det at cirka 285 tarmkreftpasienter venter mer enn ti uker på sin første diagnostiske koloskopi, sier Geir Hoff til Dagens Medisin.
"Hårreisende lange ventelister"
Han er assisterende forskningssjef ved Sykehuset Telemark og rådgiver ved Kreftregisteret.
Hoff mener det er hårreisende lange ventelister for utredning av engstelige pasienter». Ifølge Fritt sykehusvalg pr. 2. mai, har 10 av 52 sykehus en ventetid for uprioriterte pasienter på tre måneder.
25 sykehus har fra 13–30 ukers ventetid, mens ved seks sykehus må pasientene venter lengre enn 30 uker.
Færre venter lenge i Sverige
Hoff viser til tall fra Sverige, hvor færre som viser seg å ha kreft har ventet så lenge.
– Tallgrunnlaget er mye mindre og derfor mer usikkert, men blant 1014 førstegangsheviste til koloskopi i Sverige, fikk 5,9 prosent en kreftdiagnose. Av disse hadde 60 pasienter, 3,3 prosent, ventet mer enn ti uker, forteller Hoff.
– Hva betyr flere ukers ventetid for prognosen?
– Det vet vi ikke mye om. En svensk studie viste ikke mer avansert kreft hos dem som kom senere til vurdering, svarer Hoff.
Thomas de Lange leder kolorektalscreening-seksjonen i Kreftregisteret. Han mener ventetiden kan bety noe.
– Jeg har vanskelig for å tro at opptil et halvt års ventetid ikke skulle bety noe for dem som har kreft, selv om det ikke er god evidens på dette, sier de Lange.
Må vente i 100 uker ved Ahus
Akershus universitetssykehus (Ahus) har lengst ventetid i landet – med 100 uker.
Fagdirektør Alice Beathe Andersgaard i Helse Sør-Øst RHF sier til Dagens Medisin at de sykehusene med største utfordringer allerede har inngått, eller er i ferd med å inngå avtaler med private leverandører om kjøp av koloskopier.
– Dette gjelder blant andre Ahus, som i tillegg til å se på muligheter for å øke egen kapasitet, har inngått avtale med Sykehuset Innlandet Kongsvinger om koloskopikontroller samt avtale med private leverandører om endoskopier.
Mener få venter lenge
Seksjonsoverlege Kristine Wiencke ved Medisinsk avdeling på Bærum sykehus er opptatt av ikke å skremme folk. Sykehuset har i dag 40 ukers ventetid for uprioriterte.
– Det er viktig ikke å skape utrygghet i befolkningen. Det er ikke mange som må vente lenge, men vi er helt avhengige av gode henvisninger fra fastlegene. Ved Bærum sykehus utredes de fleste med klassiske symptomer innen 14 dager. Vi tar inn alle med nyoppståtte symptomer over 50 år innen seks uker, men særlig unge uten kreftmistanke, eller pasienter med diffus henvisning, risikerer å vente lenge, sier Wiencke.
RHF-enes ansvar
I en kronikk i Dagens Medisin, skriver Geir Hoff og Thomas de Lange om det de mener er uakseptable ventetider og spør hvem som føler ansvar og vil ta grep.
Strategidirektør for kreft i Helsedirektoratet, Kjell Magne Tveit, understreker de regionale helseforetakenes rolle.
– RHF-ene har sørge for-ansvaret når det gjelder helsetjenester i spesialisthelsetjenesten, slik som koloskopi. I dette ligger tilstrekkelig koloskopikapasitet, prioriteringer for bruk, utdanning av helsepersonell og fordeling av oppgaver, sier Tveit.
Han legger til at det nå lages en handlingsplan for oppfølging av kreftstrategien slik at nødvendige tiltak kan iverksettes for å sikre tilstrekkelig kapasitet for diagnostikk, utredning og screening. I tillegg arbeider Helsedirektoratet med å få frem konsekvensene av å innføre pakkeforløpene, herunder koloskopikapasiteten.

Powered by Labrador CMS