- Fastleger må oppføre seg

Fastlege og NFA-leder Marit Hermansen mener fastlegene må oppføre seg i møte med etiske dilemmaer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

FORNEBU: I sin tale på årsmøtet til Norsk forening for allmennmedisin (NFA) viste leder Marit Hermansen til regjeringens nye lovforslag som fjerner fastlegenes henvisning til abort.
Lovforslaget ble presentert onsdag.
- Noen har argumentert for at det er viktig å lose unge kvinner utenom leger som reserverer seg. Jeg er dypt uenig i en slik argumentasjon. Fastleger må oppføre seg. Dette er ikke det eneste etiske dilemma vi som fastleger står overfor, og befolkningen vil forhåpentligvis etter denne debatten i mindre grad godta dårlig behandling, sier Hermansen.
Usikkerhet ryddes av veien
Hun viser til at det opprinnelige lovforslaget ikke kunne aksepteres av NFA på et faglig grunnlag.
- Det ville gjøre det mulig å avtalefeste at noen pasienter skulle utestenges fra fastlegens kontor. Den usikkerheten som en stund har hersket rundt fastlegene – Reserverer de seg eller ikke? Kan de abortsøkende komme på kontoret eller ikke? - vil forhåpentligvis nå ryddes av veien, sier Hermansen i sin tale.
Kvinnene i gata
Hermansen er glad for at debatten om reservasjonsadgangen kom ut i det offentlige rom.
- Dette ga debatten helt andre dimensjoner enn da det var en intern foreningsdebatt. Uten det massive presset fra kvinnen i gata, hadde vi ikke dagens løsning kommet, sier Hermansen til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS