– Fastlegeforskriften hadde liten effekt på legevaktdeltagelse

Den nye fastlegeforskriften hadde liten effekt på fastlegenes deltakelse i legevakt, ifølge ny rapport.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I Fastlegeforskriften, som trådte i kraft 1.januar 2013, ble fastlegen gitt rett til fritak fra legevakt når de fyller 55 år.
Fryktet legevakt-sammenbrudd
Tidligere hadde de rett til fritak fra 60 år.
Mange var bekymret for at legevaktordningen skulle bryte sammen fordi for mange fastleger fikk fritak. Blant annet hevdet Kommunenes Sentralforbund (KS)  at alle fastlegene i alderen 55 til 59 år, omkring 600, ville forsvinne fra de kommunale legevaktene når denne ordningen trådte i kraft.
Hadde allerede sluttet med legevakt
Ifølge Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisins siste rapport - som tar for seg fjorårets legevaktstatistikk - hadde imidlertid de fleste av disse legene allerede sluttet med legevakt.
Selv om det knytter seg en del  usikkerhet til at det er en del såkalt uidentifiserte leger i legevakt, som hever fast lønn og leverer regningskort på legevaktens eller kommunens organisasjonsnummer, mener kompetansesenteret at endringen ikke har ført til at færre leger deltar i legevakt:
– Vi må kunne fastslå at den nye fastlegeforskriften hadde svært liten effekt på fastlegenes deltakelse i legevakt, heter det i rapporten.
Hevet aldersgrensen igjen
Daværende helseminister Jonas Gahr Støre konkluderte med at 55-årsregelen truet legevakttjenesten, og hevet derfor aldersgrensen for fritak til 60 år igjen, fra 1.juli 2013.

Powered by Labrador CMS