19 dødsfall etter nye blodfortynnende

I fjor ble det meldt inn 174 bivirkningsmeldinger på nye blodfortynnende medisiner, og 19 av dem hadde dødelig utgang.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser Legemiddelverkets bivirkningsrapport for 2013, som er omtalt i Dagbladet. Avisen skriver at blodfortynnende og blodplatehemmende medisiner stod for 43 prosent av alle meldte tilfellene der bivirkningene hadde dødelig utgang.
Legemiddelverket fikk i fjor 174 meldinger om bivirkninger på nye blodfortynnende legemidler (Pradaxa. Xarelto og Eliquis), som ble brukt av cirka 28.000 personer. For 19 av tilfellene døde pasientene.
Langt flere pasienter bruker Marevan, om lag 87.000, men Legemiddelverket mottok bare 47 meldinger om bivirkninger, hvorav 21 med dødelig utfall.
Les rapporten her.
Omtrent som forventet
Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, sier det er vanlig at legene rapporterer bivirkninger ved nye legemidler i større grad enn ved eldre medisiner.
– I utgangspunktet virker tallene for dødsfall betenkelige, fordi det er cirka tre ganger så mange som bruker Marevan. Men det er flere forklaringer på dette, og den viktigste er at  legene er flinkere til å melde bivirkninger av nye legemidler, sier Steinar Madsen til Dagens Medisin.
– Synes du 19 dødsfall på nye blodfortynnende er mye?
– Ut fra det vi nå vet om de nye legemidlene, er det omtrent slik man vil kunne forvente. Vi legger ikke så stor vekt på tallene i seg selv, men på å se hva som ligger bak tallene og hvordan vi kan redusere risikoen for dødsfall.
Eldre rammes hardest
– Hva vet dere om de pasientene som døde av bivirkningene?
– Dødsfallene gjaldt pasienter som er 80 år og eldre. De eldre er mer utsatt for bivirkninger enn yngre. Noen av dem har hatt veldig lav kroppsvekt, noen har hatt nyresvikt. Det viktigste budskapet fra Legemiddelverket er at legene må være veldig nøye når de velger hvilket blodfortynnende legemiddel pasientene skal bruke. For eksempel ved dårlig nyrefunksjon kan det være bedre å bruke Marevan enn de nye antikoagulantene, sier Madsen.
Viktig at legene melder
Han påpeker at 2013 er det første året hvor vi har en større bruk av de nye blodfortynnende – og hvor salget har økt dramatisk.
– Legene må fortsette med å være nøye på å melde bivirkninger. Og det er viktig at de melder både blødninger og blodpropp på grunn av terapisvikt. På de ny blodfortynnende har legene blitt flinkere til å melde terapisvikt, sier Madsen.

Powered by Labrador CMS