SØVNTRØBBEL: Høygravide rapporterer om mer søvnplager enn nybakte mødre. Foto: Colourbox

Høygravide sover dårligere enn barselkvinner

Nybakte mødre sover mindre og våkner oftere enn høygravide. Likevel er de mer fornøyde med søvnen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Forskere har undersøkt søvnkvaliteten til gravide og fødende ved Akershus Universitetssykehus. Det er neppe noen overraskelse at kvinner sover kortere etter fødselen sammenlignet med før de fikk barn.

To måneder etter fødsel rapporterte kvinnene at de sov cirka 6,5 om natten, 49 minutter mindre enn som gravid. Søvneffektiviteten ble redusert fra 84 til 75 prosent, som betyr at kvinnene var våkne en fjerdedel av natten.  Likevel var de som nylig hadde født, mer fornøyd med søvnen.

Sovner lettere
– Selv om kvinnene sover kortere etter fødselen, skårer de bedre på søvnkvalitet sammenlignet med i siste del av svangerskapet. De sovner lettere om kvelden, er mer fornøyde med søvnen totalt sett, og har mindre problemer med at lite søvn går utover funksjonsevnen på dagtid, sier Signe Karen Dørheim, overlege i psykiatri ved Stavanger universitetssykehus og ved poliklinikken på Sandnes Distriktspsykiatriske senter.

Hun står bak studien, som nylig er publisert i Plos One. Selvrapportert insomni blant de nybakte mødrene ble redusert fra 17,2 til 15,4 på en skala for måling av insomni (Bergen Insomnia Scale). Friske kvinner skårer normalt rundt 12, så Dørheim understreker at søvnen til de nybakte mødrene ikke er god, selv om den oppleves bedre enn som høygravid.

Verst for førstegangsfødende
Søvnregistreringer har vist at kvinnen sover aller kortest cirka to uker etter fødselen, før det gradvis blir bedre. Førstegangsmødre sover dårligst, og er i gjennomsnitt en halv time mer våken på natten enn flergangsfødende.

– Kvinner som tidligere har hatt problemer med søvnen har større risiko for å få søvnproblemer også etter fødselen. Også kvinner som tidligere har hatt angst eller depresjon, sover dårligere, sier Dørheim.

Høyt utdannede sover mindre
Forskerne fant også en liten risikofaktor ved at kvinner med høyere utdanning i større grad fikk søvnproblemer etter fødsel.

Forskerne har undersøkt i hvilken grad insomni i svangerskapet kan predikere fødselsdepresjon.

– Vi fant at dårlig søvn kan predikere fødselsdepresjon hos dem som tidligere har vært deprimert. Men søvnforstyrrelser i svangerskapet gir ikke økt risiko for depresjon for dem som ikke har opplevd dette tidligere, sier Dørheim.

Kan være en trøst
– Hvordan kan helsepersonell bruke denne kunnskapen?

– Man bør være obs, og ta det som et varselstegn, dersom tidligere deprimerte kvinner opplever søvnproblemer i svangerskapet. Søvn og depresjon henger sammen, og har pasienten store søvnproblemer bør man også kartlegge om pasienten har angst og depresjon. Behandling av det kan også hjelpe på søvnen,  sier Dørheim.

For mange gravide kan studien være en trøst, mener forskeren.

– Til gravide som sover dårlig, kan det være en trøst at selv om det blir mindre søvn etter fødsel, vil det ikke oppleves verre.

Powered by Labrador CMS