En av to alkoholmisbrukere med selvmordstanker

Halvparten av innlagte alkoholmisbrukere sier i en studie at de har hatt alvorlige selvmordstanker, og 30 prosent har forsøkt å ta sitt eget liv.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

SIRUS-forsker Ingeborg Rossow og Rolf Jørgensen ved Oslo universitetssykehus har undersøkt forekomsten av selvmordstanker og selvmordsforsøk blant alkoholmisbrukere innlagt til avrusning i Oslo. Studien bygger på data fra 508 pasienter.

– Suicidal atferd var utbredt i denne pasientgruppen; 30 prosent sa at de noen gang hadde forsøkt å ta sitt eget liv, halvparten (52 prosent) hadde hatt perioder med alvorlige selvmordstanker i løpet av livet, og nesten like mange (46 prosent) hadde hatt alvorlige selvmordstanker i løpet av de siste 4 uker, sier Rossow i en pressemelding.

Det var langt flere kvinner enn menn som hadde forsøkt å ta sitt eget liv. Selvmordsforsøk og selvmordstanker var også klart høyere utbredt blant pasienter som hadde hatt alvorlig depresjon, alvorlig angst eller hallusinasjoner.

20 prosent uten oppfølging
Funnene i studien er i tråd med lignende studier i andre land.

Studien viser også at en av fem alkoholmisbrukere ikke fikk avtale om videre oppfølging i helse-, omsorgs- eller sosialtjeneste etter avrusingsoppholdet.

«Det er særlig tankevekkende at denne andelen syntes å være høyere blant pasienter som nylig hadde hatt alvorlige selvmordstanker, ettersom disse også er en gruppe med mer omfattende psykisk helseproblemer», skriver Rossow i artikkelen som er publisert i Suicidologi.  

Ti ganger forhøyet selvmordsrisiko
Rossow har også skrevet en oversiktsartikkel om forskning som har belyst sammenhenger mellom alkoholmisbruk og suicidal atferd på individnivå de siste 20 årene. Den viser at det er klare sammenhenger mellom alkoholbruk og suicidal atferd.

– Ved selvmord finner man at en betydelig andel hadde et alkoholmisbruk, varierende mellom 15 og 61 prosent. Og blant personer med alkoholmisbruk er risikoen for selvmord om lag 10 ganger høyere enn i befolkningen ellers, sier Rossow.

Ved selvmord og selvmordsforsøk forekommer alkoholpåvirkning ofte. Rossow har også drøftet muligheten for at en persons alkoholmisbruk eller alkoholberuselse kan ha betydning for suicidal atferd hos andre, som for eksempel barn eller andre nære pårørende. Hun konkluderer med at vi vet lite om dette, og at mer forskning er nødvendig.

Powered by Labrador CMS