- BLI LEGEMIDDELEKSPERT!: Jeg er veldig glad i kjemi og interessert i hvordan legemidler virker i kroppen, sier Palwasha Tariq om bakgrunnen for studievalget. Sammen med Navera Jahangir reklamerer hun for farmasiutdanningen på Foss videregående skole. Foto: Rune Thorstein

Prekær mangel på farmasøyter

140 ubesatte stillinger gjør at Apotekforeningen har satt i gang en kampanje for å lokke flere til å studere farmasi.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

- Vet dere hva en farmasøyt gjør? spør farmasistudenten Palwasha Tariq, som står fremfor en kjemiklasse på Foss videregående skole i Oslo. Sammen med Navera Jahangir, også hun masterstudent i farmasi ved Universitetet i Oslo, forsøker hun å overbevise elevene ved sin tidligere skole om å velge farmasi når de skal søke høyere utdanning.
- Det er gode jobbmuligheter og lønnsbetingelser. Man går ikke arbeidsledig, sier Jahangir.
Det har hun rett i. En opptelling Apotekforeningen foretok i januar, viser at over 140 farmasøytstillinger sto ledige.
- Det har vært et konstant underskudd på mellom 100 og 200 farmasøyter i mange år. Med den etableringstakten man har hatt med nye apotek de siste årene, har det blitt etterslep på nye farmasøyter. Mangelen er ganske prekær, sier kommunikasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen.
Apotek måtte stenge
Apotek1 har for øyeblikket 80 ubesatte stillinger, opplyser rekrutteringssjef Ghazaleh Amini. - Det er vanskeligst å rekruttere til distrikter og tettsteder. Akkurat nå er det mest prekært i Ørsta og Volda, egentlig i hele Møre og Romsdal, sier Amini.
Mangelen har fått konsekvenser ved at apotek har måtte utsette åpning - men også i form av stenging.
- Et par apotek har måttet stenge eller redusere åpningstiden fordi de ikke har fått tak i farmasøyt, og dermed ikke har oppfylt kravet om at farmasøyt skal være til stede i hele åpningstiden, sier Soldal.
For å bøte på problemet, forsøker Apotekforeningen gjennom en ny kampanje å få flere ungdommer til å søke farmasistudiet. Apotekforeningen betaler farmasistudenter for å reise ut til sine gamle videregående skoler for å fortelle om faget, utdanningen og jobbmulighetene.
Støt mot studieveiledere
Tidligere har Apotekforeningen deltatt i utdanningsmesser, men ifølge Soldal har de fått lite igjen for det.
- En spørreundersøkelse vi utførte i fjor, viser at seks av ti farmasistudenter baserer studievalget sitt på råd fra familie og venner. Vi tror at de 6000-7000 personene som jobber i apotek, kan være gode ambassadører, og vi oppfordrer dem til å fortelle om livet som farmasøyt til dem som skal velge utdanning, sier Soldal.
Samtidig har Apotekforeningen sendt ut en brosjyre til studieveiledere ved over 300 videregående skoler.
- Farmasi er et ganske smalt felt som ikke står øverst i bevisstheten til studieveilederne. Vi setter inn et støt mot dem og håper de kan promotere faget overfor aktuelle kandidater, sier Soldal.
Studierådgiver og kjemilærer ved Foss videregående skole, Gunhild Jørem, sier hun får få spørsmål om farmastudiet. - Sivilingeniør og medisinstudiet er mest populært, sier hun.
Høyt frafall
I dag sliter flere av utdanningsinstitusjonene med å fylle opp alle farmasiplassene. Ved Høgskolen i Nord-Trøndelag og Universitetet i Tromsø kom alle søkerne inn. Mangelen på karakterkrav kan være noe av forklaringen til det høye frafallet under studiene, tror Soldal.
Av 240 plasser ble bare 150 farmasøyter uteksaminert i fjor. Dette dekker ikke behovet for nye farmasøyter, som også skal erstatte dem som slutter. Apotekene henter derfor farmasøyter fra andre land.
- Vi jobber aktivt mot farmasistudentene i Norge og rekrutterer også farmasøyter fra både Norden og resten av Europa. Kandidater fra ikke-skandinaviske land går gjennom omfattende norskopplæring før de får jobb hos Boots apotek, sier HR-direktør Harald Johnsrud i Boots apotek.

Powered by Labrador CMS