«Hundevalper har bedre rettsvern enn guttebabyer»

– Det er underlig at det er forbudt å kupere halen på hunder, mens helsevesenet pålegges å kupere forhuden på gutter, sier Jone Trovik, leder av Norsk Gynekologisk Forening.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I likhet med resten av det barnemedisinske fagmiljøet, mener Norsk Gynekologisk Forening at det bør innføres aldersgrense for omskjæring.

Helseminister Bent Høie (H) har varslet at han før påske kommer med et forslag om å gjøre omskjæring av gutter til et offentlig tilbud. Selv om Legeforeningen er blitt enige med Høie om noen praktiske avklaringer, er det fremdeles stor prinsipiell motstand mot forslaget.

– I Norge har vi forbud mot å kupere ører eller haler på hunder, men nå skal helsevesenet pålegges å kupere forhudet på gutter. Det er underlig at valper skal ha bedre rettsvern sammenlignet med små guttebabyer, sier Jone Trovik, leder av Norsk Gynekologisk Forening.

– Ulogisk
Hun får støtte av sin kollega, gynekologiprofessor Ole-Erik Iversen ved Haukeland Universitetssykehus.

– Det er ganske ulogisk at vi har et forbud mot å gjøre noe med hundevalper, mens vi ikke har det for gutter. Små gutter burde ha samme vern som hundevalper, mener Iversen.

Trovik mener at rituell omskjæring vil gå på bekostning av reell helsehjelp, uavhengig av om Høie innfører egenandeler.

– Så lenge det skal gjøres i spesialisthelsetjenesten vil det kreve leger, pleiere og operasjonsstuepersonell. Hvis vi skal bruke tiden vår på dette, blir det i stedet for noe annet. Er det riktig valg å bruke ressursene på et rituelt inngrep? spør Trovik.

Sammenligner med kjønnsleppe-reduksjon
Hun viser til at urologene, som trolig må utføre inngrepene, allerede har lange ventetider.

– Når vi ellers gjør ting i helsevesenet gjør vi det fordi det er en medisinsk grunn til det, ikke fordi det er et kulturelt ønske, sier Trovik, som advarer mot å åpne opp for inngrep uten medisinsk indikasjon på norske sykehus.

I dag sier de fleste sykehus nei til kvinner som ønsker operasjon for å forminske kjønnslepper, et inngrep det er liten medisinsk grunn til å utføre. Trovik frykter at dette vil bli vanskeligere i fremtiden.

Vil ha aldersgrense
– Vi driver allerede med knallhard prioritering, og så skal dette komme inn. Dette er et nytt eksempel på at politikerne saboterer prioriteringsarbeidet ved at noe går utenom prioritering og «bare skal skje», sier Iversen.

Han karakteriserer Høies omskjæringsforslag som «særomsorg for noe som burde vært forbudt».

– Vi har forbud mot omskjæring av jenter, men et statlig press for å omskjære gutter. Teknikken er forskjellig, men begge deler er rituelt, påpeker Iversen.

Han mener Norge burde vise vei og innføre forbud mot omskjæring av guttebabyer.

– Det er et rituelt inngrep uten medisinsk indikasjon, som er forbundet med komplikasjoner. Noen land var første ute med å slutte med dødsstraff, andre med å innføre røykelov. Når det gjelder ting vi ikke syns skal forekomme, må noen gå foran, mener Iversen.

Mener muslimene må organisere
Gynekologene mener det blir et heilt feil signal at omskjæring skal gjøres i offentlig regi.

– Hvordan skal man sikre at omskjæring skjer i trygge former for barna?

– Jødene ordner dette på egenhånd i faglig trygge rammer, og det er rimelig at også muslimene organiserer dette selv. Vi kan sette krav om at inngrep må utføres av autorisert helsepersonell, sier Trovik.

Powered by Labrador CMS