Usikker langtidseffekt av nye diabetesmedisiner

Effekten av nye blodssukkersenkende legemidler på blant annet dødelighet er dårlig dokumentert. Sammenlignet med eldre medisiner for type 2-diabetes, er langtidsvirkningene usikre.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Kunnskapssenteret har sammenstilt systematiske oversikter som har undersøkt effekten av nye blodsukkersenkende legemidler for pasienter med type 2-diabetes.
DPP-4-hemmere og GLP-1-analoger i kombinasjon med metformin er sammenlignet med sulfonylurea i kombinasjon med metformin.
De systematiske oversiktene som er inkludert i rapporten, kan ikke dokumentere at de nye legemidlene har effekt på død og på langtidseffekter som nyresvikt, blindhet, nerveskader og hjerte- og karsykdom, ifølge Kunnskapssenteret.
For lav kvalitet
– Vi kan ikke konkludere om DPP-4-hemmere i kombinasjon metformin har effekt på dødelighet sammenlignet med sulfonylurea i kombinasjon med metformin, fordi det var lav kvalitet på dokumentasjonen, sier forsker Arna Desser i Kunnskapssenteret.
Rapporten fant heller ikke god dokumentasjon på redusert dødelighet ved bruk av GLP-1-analoger og metformin sammenlignet med bruk av sulfonylurea og metformin.
Store prisforskjeller
På kort sikt, er det visse forskjeller mellom nye og eldre medisiner. Behandling med DPP-4-hemmere og GLP-1-analoger gir større vekttap og lavere risiko for hypoglykemi (føling), ifølge rapporten.

Mens reduksjon i blodsukker (HbA1c) er størst med sulfonylurea.
Rapporten konkluderer med at forskjellene mellom eldre og nyere medisiner er små, men at de nyere legemidlene er vesentlig dyrere.
– Forskjellene mellom de to legemiddelgruppene er små og kan ha liten klinisk betydning, sier Desser.
Hun legger til at det imidlertid er store prisforskjeller. Det er opptil fire ganger dyrere å kombinere metformin med DPP-4-hemmer enn med sulfonylurea. Ett års bruk av metformin og GLP-1-analog i kombinasjon er 10-14 ganger dyrere enn kombinasjonen av sulfonylurea og metformin.

Powered by Labrador CMS