Krefthenvisninger forsvant i systemet

Henvisninger for 162 pasienter kom ikke frem til Sørlandet sykehus. To av dem gjaldt mistanke om kreftdiagnose.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ved Sørlandet sykehus er det oppdaget at henvisninger som er sendt fra enkelte legekontor ikke er kommet fram til sykehuset som de skulle.  Dette gjelder for til sammen 184 henvisninger etter mars 2013, og omfatter 162 pasienter.

I en del tilfeller har fastlegen selv purret på sykehus og gjennom det avdekket at henvisningen ikke var kommet fram.

13 pasienter hasteinnkalt
Feilen ble oppdaget gjennom sykehusets eget avvikssystem. Det ble umiddelbart iverksatt et samarbeid med de aktuelle fastlegekontorene for å avdekke hva som hadde skjedd, opplyser Sørlandet Sykehus på sine nettsider.

Etter en grundig gjennomgang av sakene har sykehuset identifisert 13 henvisninger som ikke har blitt registrert og håndtert. To av henvisningene dreier seg om mistanke om kreftdiagnose.

- Alle 13 pasienter er kontaktet personlig og har blitt hasteinnkalt til time i rett avdeling, sier fagdirektør Per Engstrand i en pressemelding.

Meldt til fylkeslegen
Saken er meldt til fylkeslegen i Vest-Agder, Helse Sør-Øst og sykehusstyret.

Undersøkelser så langt tyder på feilene kan knyttes til at koordineringen mellom spesialisthelsetjenesten og fastlegene ikke var god nok ved overgangen til nytt adresseringsformat.

Det er nå lagt inn en endring i løsningen ved Sørlandet sykehus som gjør at legekontorene får en feilmelding når henvisninger ikke kan mottas eller legges inn i arbeidsflyten ved sykehuset. Sykehuset har varslet alle fastleger, fylkesleger og kommuneoverleger i Agder om viktigheten av at negative eller manglende kvitteringer knyttet til elektroniske henvisninger følges opp av legekontorene.

- Skal ikke skje
- Dette skal ikke skje. Pasientene skal kunne stole på at henvisninger som sendes til sykehusene kommer fram som de skal. Vi har forsikret oss om at pasientene nå blir godt fulgt opp i samarbeid med legekontorene som har sendt henvisningene, sier direktør for teknologi og eHelse i Helse Sør-Øst RHF Thomas Bagley, i en pressemelding.

Han mener hendelsen viser at den omfattende satsingen på digital fornying og elektronisk samhandling er helt nødvendig for å styrke pasientsikkerheten.

Feil også i Telemark
Det er også avdekket at elektroniske henvisninger for 76 pasienter ved Sykehuset Telemark ikke er kommet fram som de skulle i perioden mai til oktober 2013.

Fem av disse henvisningene har ikke kommet fram verken elektronisk eller på papir, men ingen av disse gjaldt mistanke om kritisk sykdom.

Undersøkelsene tyder ikke på at andre sykehus i regionen er berørt.  I tråd med rutinene har Helse Sør-Øst RHF varslet de tre andre regionale helseforetakene. 

Helse Sør-Øst RHF etablerer nå en arbeidsgruppe som i løpet av kort tid skal konkretisere tiltak og læringspunkter. Hensikten er å forebygge at det skjer slike feil. Kommunene og fastlegene vil bli invitert til å delta i arbeidet. 

Powered by Labrador CMS