Ser ingen sammenheng mellom PSA-testing og dødelighet i Norge

Norske tall tyder på at det ikke er noe samsvar mellom PSA-testing og dødelighet av prostatakreft. Dette er i motsetning til hva en svensk studie nylig viste.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En PSA-test er en blodprøve. Foto: Colourbox

Dagens Medisin omtalte nylig en studie som viste at dødeligheten av prostatakreft var lavere i svenske fylker med hyppig PSA-testing.

Norske tall viser ikke samme tendens.

- Tall for norske fylker peker ikke mot at det er noe samsvar mellom PSA-testing og dødelighet. Hvis det er noen sammenheng, så går den faktisk heller i motsatt retning, sier forsker Hans Johan Breidablik, som er fagdirektør i Helse Førde.

Lavest dødelighet i Sogn og Fjordane
Breidablik og kolleger publiserte i 2013 en studie i Tidsskriftet, der de undersøkte PSA-testing og dødelighet av prostatakreft i Sogn og Fjordane sammenlignet med resten av landet. Det er på bakgrunn av tallmaterialet for dødelighet fylkesvis og omfanget av PSA-testing han nå uttaler seg.

- Vi ser at Sogn og Fjordane har den laveste dødeligheten av prostatakreft i Norge. Samtidig har fylket den høyeste forekomsten av prostatakreft, og dette er også det fylket som behandler flest pasienter. Nivået for PSA-testing er derimot gjennomsnittlig, når man sammenligner med de andre fylkene, sier Breidablik.

Tester minst i Finnmark
Når man ser nærmere på andre norske fylker, finner man ikke noe samsvar mellom PSA-testing og dødelighet.

- Finnmark har den laveste forekomsten av prostatakreft i Norge, forekomsten er hele 90% lavere enn i Sogn og Fjordane. De har også den laveste hyppigheten av PSA-testing i Norge. Men vi ser at dødeligheten av prostatakreft er nesten like lav som i Sogn og Fjordane, sier Breidablik.

Finner mange med snill kreft
Han påpeker at selv om Sogn og Fjordane finner langt flere krefttilfeller enn Finnmark, så synker altså ikke dødeligheten i Sogn og Fjordane under Finnmarks nivå.

- Et høyt testnivå fører til overbehandling. Ved å PSA-teste et stort antall, finner man mange med "snill" kreft, som man ofte ser seg nødt til å behandle når man først har funnet dem, sier Breidablik.

Han påpeker at forskjellen i dødelighet mellom de ulike fylkene likevel ikke er veldig stor.

Tester mest i Oslo
- Det foregår svært mye PSA-testing i Oslo. Dette ser imidlertid ikke ut til å ha påvirket dødeligheten, der Oslo ligger på gjennomsnittet. Det er altså svært vanskelig å se at testnivået skal ha en avgjørende innvirkning, sier han.

Han synes det er litt underlig at den svenske studien fant andre resultater.

- Men slik er det innen forskning, man finner ulike resultater fra studie til studie. Vi ser iallfall ingen holdepunkter for at hyppigere PSA-testing vil senke dødeligheten, sier han.

Studien tok utgangspunkt i nasjonale register for dødelighet i 2008 og 2012, og testnivået for PSA i 1999 og 2011.

Powered by Labrador CMS