Allmennlegene sier nei til reservasjonsmulighet

De to allmennlegeforeningene mener forslaget om reservasjonsordninger bryter med krav som Legeforeningen la til grunn for sin tilslutning til reservasjonsmulighet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Norsk forening for allmennmedisin og Allmennlegeforeningen har tidligere støttet Legeforeningens reservasjonsvedtak på at leger skal kunne reservere seg mot blant annet henvisning til abort.
Nå mener begge foreningene at regjeringens forslag som er på høring, bryter med ett av punktene i Legeforeningens vedtak.
- Landsstyrevedtaket setter som krav at en eventuell reservasjon ikke skal være til hinder for at pasienter får sine rettigheter oppfylt. Helsedepartementet mener at forslaget er utformet slik at reservasjonen ikke er til hinder for pasientrettigheter. Vi mener at forslaget vil være et hinder og at det derfor ikke er i tråd med landsstyrevedtaket, sier Kari Sollien og Marit Hermansen til Aftenposten.
Vil uthule fastlegeordningen
De to er ledere av henholdsvis Allmennlegeforeningen og Norsk forening for allmennmedisin.
Kari Sollien i Allmennlegeforeningen sier til Aftenposten at unntak for en allmennlegeoppgave, som henvisning til abort er, vil være med på uthule fastlegeordningen.
Norsk forening for allmennmedisin (NFA) mener at Legeforeningen derfor ikke skal gå inn for endringer i dagens lovverk for å gi leger adgang til reservasjon mot henvisning til abort. 
NFA skriver i høringssvaret sitt om reservasjonsordningen for fastleger: «(…) muligheten for å henvende seg direkte til sykehus, er ikke et argument for å frita fastlegen fra disse samtalene. NFA anerkjenner enkeltlegers behov for å følge sin samvittighet i saker som angår liv og død. Men vi mener at fastlegeordningen er tuftet på et ansvar og en omsorg for listebefolkningen som gjør at Landsstyrevedtakets andre ledd ikke oppfylles.»

Powered by Labrador CMS