Sprer frykt om en akseptert metode

Å kalle innføring av HPV-test i primærscreening en eksperimentell studie, er å spre frykt og ikke ta innover seg at det er en akseptert metode som ønskes implementert i det nasjonale screeningprogrammet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Trude Andreassen, prosjektleder for HPV-test i primærscreening ved Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft, Kreftregisteret
I DAGENS MEDISIN (4/2014) viser Ivar Sønbø Kristiansen og Sveinung Wergeland Sørbye til usikkerhet og verdivalg ved omlegging av dagens screeningprogram mot livmorhalskreft. Det nasjonale screening-programmet mot livmorhalskreft er et tilbud til kvinner fra 25 til 69 år. Programmet er cytologibasert, og HPV-test benyttes kun i sekundærscreening.
En nylig publisert metaanalyse (Ronco, 2013) viser en klart større beskyttelse mot livmorhalskreft ved bruk av metoden HPV-test i primærscreening sammenlignet med et cytologibasert screeningprogram.
IMPLEMENTERING. Kreftregisteret planlegger og forbereder i disse dager en implementering av HPV-test i primærscreening for kvinner i alderen 34-69 år - i fire fylker - fra 1. januar 2015. Kvinner i de fire fylkene skal gis mulighet til å reservere seg fra HPV-test i primærscreening, og kan isteden velge testing primært med den tradisjonelle metoden, cytologi.
Kristiansen og Sørby skriver at de kun støtter forslaget dersom «forslaget er REK-godkjent, og kvinnen vet at hun deltar i en eksperimentell studie». Kreftregisteret har allerede lagt frem forslaget om en kontrollert implementering i screeningprogrammet, sammen med spørsmålet om fremleggelsesplikt for Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK).
REK har konkludert med at formålet med screeningprogrammet er å implementere etablerte screeningsmetoder som en del av helsetjenestetilbudet, og at screeningprogrammet faller utenfor REKs mandat. Dette er formidlet til både Kristiansen og Sørbye, men de har visst ikke fått dette med seg.
SUKSESS. «Vi må se gevinsten ved et HPV-basert program i sammenheng med øvrige konsekvenser av HPV-testing», skriver Kristiansen og Sørbye, med henvisning til økt antall kolposkopier og koniseringer.
Med den nye metoden finner vi flere kvinner i første screeningrunde ettersom HPV-test er en mer sensitiv metode enn cytologi. Når flere kvinner med celleforandringer blir fanget opp, kan de også tilbys videre oppfølging og eventuell behandling før kreft oppstår. Det er på denne måten vi vil forebygge mer kreft - ved å fjerne forstadier før kreft oppstår. Dette må ses på som en suksess, og ikke et problem.
Kristiansen og Sørby skriver at implementeringen kan føre til at kvinnen plasseres i en etisk konflikt ved at hun må vurdere om hun har en forpliktelse til å informere sin partner om at hun har HPV. Argumentasjonen er vanskelig å følge ettersom kvinner som får en positiv cytologi i dagens program, på samme måte kan sies å stå overfor dette dilemmaet.
SPRER FRYKT. Å kalle innføring av HPV-test i primærscreening en eksperimentell studie, er å spre frykt og ikke ta innover seg det som er publisert i randomiserte studier fra mange land, og som viser at det er en akseptert metode som nå ønskes implementert i det nasjonale screeningprogrammet.
REK har, noe som forhåpentligvis vil berolige Kristiansen og Sørby, understreket at dersom det senere tilkommer forskningsprosjekter, vil dette kunne kreve forhåndsgodkjenning som må avklares med REK. Dette kan for eksempel bli aktuelt i forbindelse med studier om kvinners aksept av det nye programmet og kvinners opplevelse av utlevert informasjon.
Det er vanskelig å forstå Kristiansens og Sørbys argumenter om kvinners etiske dilemmaer som annet enn en nedvurdering av kvinnens evne til å motta og forstå informasjon - og til å foreta selvstendige valg.
Oppgitte interessekonflikter:
Trude Andreassen sitter i Styringsgruppa for cervixscreeningprgrammet i Helsedirektoratet og har sittet som sekretariat for Gruppe II.
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 06/2014

Powered by Labrador CMS