Mer lønnsomt å øke andelen HPV-vaksinerte jenter enn guttene

Med dagens dekning av HPV-vaksinering av jenter, viser en ny analyse at det ser ut til å være mer lønnsomt å øke denne andelen enn å innlemme guttene i vaksineprogrammet – med mindre vaksineprisen senkes.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Norske forskere har regnet ut at med dagens vaksinedekning av 12-13 år gamle jenter på 71 prosent og en antatt pris på vaksinedose på cirka 460 kroner, er det mer kostnadseffektivt å øke vaksineandelen av jentene til 90 prosent enn å vaksinere jevngamle gutter i tillegg.
– Analysene våre tyder på at det er mer kostnadseffektivt å få opp vaksineandelen hos jentene enn å vaksinere guttene. Dette er interessant. Men spørsmålet er hvor lett det er å få til dette, sier professor Ivar Sønbø Kristiansen til Dagens Medisin.
Han er professor ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo og medforfatter på studien, nylig er publisert i PLoS One.
Førsteforfatter er Emily A. Burger, Hun har tidligere vist at vaksinering av jenter også beskytter guttene mot HPV-relatert kreft.
Ulike regnestykker
Sønbø Kristiansen understreker at de ikke har den reelle prisen som Folkehelseinstituttet betaler for vaksinene i vaksinasjonsprogrammet.
– Kostnaden på cirka 460 kroner er en antatt pris som det offentlige betaler. Vi har forsøkt å få ut prisen på vaksinedosen i Sverige, som vi har trodd har vært cirka 300 kroner, men ingen, heller ikke Socialstyrelsen, vil si noe om prisen, forteller Sønbø Kristiansen.
Hvis det legges til grunn av vaksinen bare beskytter mot livmorhalskreft, er prisen pr. kvalitetsjusterte leveår (QALY) på cirka 125.000 kroner for jenter, med nåværende vaksinedekning på cirka 70 prosent.
Hvis samme kriterier legges til grunn ved å innlemme gutter, blir merkostnaden på hele 883.000 kroner.
– Vi har jo allerede oppnådd ganske mye ved å vaksinere jentene. Så når vi legger til grunn at mereffekten ligger i å vaksinere jentene, er det ikke så mye å hente. Men dersom vi antar at effekten av vaksinen er større, og prisen reduseres betraktelig, kan det være kostnadseffektivt å vaksinere guttene også, sier helseøkonomiprofessoren.
Prisavhengig
Det mest optimistiske regnestykket, er basert på at vaksinen beskytter mot alle HPV-relaterte kreftformer hos gutter og jenter, samt HPV-relaterte lidelser, som blant annet kjønnsvorter.
Da blir merkostnaden ved å vaksinere gutter på 365.000 kroner pr. QALY. Til sammenligning er merkostnadene ved å vaksinere jenter i forhold til ingen vaksinasjon, på cirka 30.500 kroner pr. QALY.
Fortsatt er prisen beregnet til cirka 460 kroner pr. dose. For å oppnå en QALY på for eksempel 180.000 kroner, er det kostnadseffektivt å vaksinere guttene dersom prisen kommer ned i cirka 220 kroner pr. dose, ifølge studien.
Oppgitte interessekonflikter:
Ivar Sønbø Kristiansen har mottatt foredragshonorar fra en HPV-test-produsent.

Powered by Labrador CMS