Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

80 mill. skal gjøre forskning kommers

Forskningsrådet bidrar med 80 millioner kroner for tidligfasefinansiering av nystartede bedrifter og kommersialiseringsprosjekter fra forskning.

Annons:

Mangel på tidligfasekapital stanser mange forsøk på å realisere ideer fra norsk forskning. Forskningsrådet stiller nå 80 millioner kroner til disposisjon for syv teknologioverføringskontorer (TTO-er) ved norske universiteter og forskningsmiljøer.

De frie prosjektmidlene er imidlertid ikke friske midler, men en omdisponering av Forskningsrådets tidligere basisbevilgninger til TTO-ene.

– Forskningsmiljøene våre bringer fram resultater som kan bidra til betydelig vekst og utvikling gjennom nye bedrifter, nye næringer og nyttige produkter og tjenester for privat og offentlig sektor. Men det viser seg at dette byr på utfordringer. Tilgangen på kapital i denne kritiske tidlige fasen av et prosjekt er meget beskjeden. Det er derfor Forskningsrådet nå går inn med 80 millioner kroner og bidrar i denne tidlige fasen,  divisjonsdirektør Anne Kjersti Fahlvik i Forskningsrådet i en pressemelding.

– Viktig bevilgning
Blant mottakerne er Bergen Teknologioverføring (BTO).

– Vi har flere gode prosjekter som ville stoppet opp i påvente av finansiering, om ikke denne bevilgningen hadde kommet, sier Randi Elisabeth Taxt, nestleder hos BTO, til Forskningsrådet.

BTO har allerede plukket ut prosjektene som de mener har størst potensial, blant dem er Alden Cancer Therapy II, et selskap som jobber for å utvikle og implementere en ny metode for immunterapi mot prostatakreft. Metoden har potensial også mot andre typer kreft, og de første kliniske resultatene er ventet neste vår.

– Denne bevilgningen er svært viktig for oss. Den gjør det mulig å utvikle prosjektene raskere og i det tempo som kreves, sier Taxt.

ME-prosjekt
Et annet prosjekt som får støtte er forskere ved Haukeland universitetssykehus som arbeider med alternative behandlingsmetoder for kroniske utmattelsessyndrom (CFS eller ME) med medisiner som i dag er i bruk som blant annet kreftmedisin.

Forskerne har hittil slitt med å finne midler til kommersialisering av prosjektet, men en del av dette arbeidet støttes nå av de frie prosjektmidlene fra Forskningsrådet.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!