Vil samle helsefagfolk under ett tak

Helseminister Bent Høie varsler egen stortingsmelding om primærhelsetjenesten i Norge. Lokalt helsesenter i Florø blir modell for helsereformen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

VARSLER REFORM: Tverrfaglig samhandling under samme tak er helseminister Bent Høies planer for primærhelsetjenesten. Foto: Vidar Sandnes

Tirsdag besøkte helseminister Bent Høie Sunnfjord Medisinsk senter i Florø. Til lokalavisen Firdaposten sier Høie at senteret blir rollemodell når regjeringen skal utvikle primærhelsetjenesten i årene fremover.

Egen stortingsmelding
Han varsler at regjeringen nå starter arbeider med en egen stortingsmelding om primærhelsetjenesten. Dette vil innebære en satsing på sterkere lokale helsesentra, som i Florø.

I denne vestlandsbyen har leger, fysioterapi, psykiatri, synssenter, helsestasjon, apotek og NAV i flere år vært lokalisert under samme tak. Dermed har pasientene kort vei mellom tjenestene.

Enklere for pasienten
Høie er positiv til modellen, og sier han ikke kjenner til andre steder i Norge som har en så sterk samlokalisering.

- Vi mener at det er på tide å utvikle en mer robust og kompetent primærhelsetjeneste. Utgangspunktet er at det nå skal ytes flere helsetjenester i kommunene blant annet på grunn av eldre og sykere pasienter. Men det er ikke sagt noe om hvilken kompetanse kommunehelsetjenesten skal inneholde. For oss er det naturlig og tenke at denne også skal bestå av sykepleiere, psykologer og fysioterapeuter i tillegg til leger i robuste, tverrfaglige miljøer, sier Høie til VG.

Powered by Labrador CMS