Mener energidrikk ga nyresvikt hos barn

Leger ved Lillehammer sykehus mener energidrikk var årsaken til at en gutt fikk alvorlig, livstruende svikt i viktige organer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

13-åringen skal ha drukket energidrikker en hel natt, og skal ha drukket fire liter.
– Vi fikk inn en ungdom på vår avdeling som hadde en akutt livstruende tilstand, sier lege Naim Degirmenci ved barne- og ungdomsavdelingen ved Lillehammer sykehus til Gudbrandsdølen Dagningen (GD).
Legemiddelverket: – Alvorlige tilfeller har vært rapportert
Fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, sier til Dagens Medisin at lignende alvorlige tilfeller har vært rapportert:
– Det har vært rapportert alvorlige tilfeller av både nyresvikt og hjerterytmeforstyrrelser hos barn og unge som har drukket energidrikker samtidig som de har fått i seg for lite drikke totalt sett.
– Koffein kan dempe sult og kanskje til dels tørst samtidig som barnet blir giret og kan tape mye væske gjennom svette, barn i denne alderen har ikke behov for energidrikker, sier Madsen til Dagens Medisin.
Gutten ble brakt til Lillehammer med luftambulanse. Han hadde påvirkninger i flere organsystemer – hjerte, lunge, lever og alvorlig nyresvikt, opplyser sykehuset til gd.no
Gjennomgår forskning
Leder for barne- og ungdomsavdelingen ved Lillehammer sykehus, Pål Christensen, sier til GD at dersom man får en bekreftelse, kan det bli aktuelt å publisere eventuelle funn i en vitenskapelig artikkel.
– Vi ser på sammenhenger, men er ennå ikke helt klar til å konkludere. Vi har tatt og analysert mange prøver, og nå jobber vi med å tolke dem, sier lege på barne- og ungdomsavdelingen Naim Degirmenci til GD. Degirmenci og hans kollegaer undersøker bredt.
– Vi ser på all internasjonal litteratur som vil være relevant i denne sammenhengen. Hovedkonklusjonen må vi komme tilbake til, sier han.

Powered by Labrador CMS