- Norge kan bli et foregangsland mot overbehandling

- Det fundamentale problemet med overbehandling er at definisjonen av hva som er normalt, har endret seg, sier BMJ-redaktør.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

NOK ER NOK: - Norge har et avansert helsevesen med høy internasjonal status. Dette er kanskje det landet som tør å si nei, at nok er nok, sier internasjonal redaktør Kamran Abassi i British Medical Journal (BMJ). Foto: Vidar Sandnes

Internasjonal redaktør for British Medical Journal (BMJ), Kamran Abassi, gjestet Norge under årets Lederkonferanse i Oslo i regi av NSH. Der holdt han foredrag om blant annet BMJs kampanje mot overbehandling og overdiagnostikk.
I Norge har helseminister Bent Høie stort fokus på at helsevesenet skal sette pasienten i sentrum, og han har gjentatte ganger uttalt at han vil satse mer på pasientmedvirkning.
Kan føre til overbehandling
Kamran Abassi mener at økt fokus på pasienten kan være en medvirkende faktor til at overbehandling skjer.
- Dette er det absolutt en risiko for. Det vi trenger, er kunnskap om hvor velinformert pasientene er, slik at de kan ta de riktige avgjørelsene. Vi vet at kunnskap, som fra tidligere tider er basert på evidens, blir forstyrret av blant andre farmasøytiske interesser som gjerne vil promotere sitt legemiddel. Dersom pasienten tar beslutninger basert på feil informasjon, vil de ta feil beslutninger, sier Abassi, som blant annet mener at helsekampanjer kan være et tveegget sverd.
Øker presset
- Slike kampanjer skjer gjerne i samarbeid mellom industrien, leger og pasientforeninger, og er utformet for å øke oppmerksomheten omkring ulike sykdommer.  Tanken er ofte god, og effekten er at man øker oppmerksomheten rundt dem. Men man øker også presset på at man skal diagnostisere og behandle den aktuelle tilstanden eller sykdommen. Vi vet også at det samme skjer ved at man for eksempel utvider diagnosekriteriene, sier han til Dagens Medisin.
- Man øker antallet mennesker man behandler og som ikke har noen nytte av det. Og det er viktig å huske at all behandling har en risiko, sier han.
«Salg av sykdom»
I 2002 hadde BMJ en stor artikkelserie om såkalt medikalisering, som de kalte «Selling of sickness».
- Temaet har interessert oss i BMJ i mange år, og det ble åpenbart for oss, blant annet gjennom tilbakemeldingen fra leserne våre, at overdiagnostisering og overbehandling var noe vi måtte gjøre noe med fordi det skader helsevesenet. Så vi tenker at hvis vi som et stort internasjonalt helsetidsskrift ikke snakker om dette, hvem skal ellers gjøre det? sier Abassi.
Som en forlengelse av fokuset som startet i 2002, lanserte BMJ i fjor sommer kampanjen «Too much medicine campaign».
Få måneder senere ble verdens første konferanse om overbehandling arrangert i USA, av blant andre BMJ, Darhtmouth Institute og Bond university.
«Vi må ha en revolusjon»
- Hvem eller hva utgjør den største trusselen for overbehandling?
- Det er et fascinerende spørsmål. Vi står her ansikt til ansikt med aktører i multi-milliardklassen. Den eneste måten vi kan snu dette på, er ved hjelp av sosialpolitisk bevegelse som sier at dette vil vi ikke lenger ha. Vi må ha en revolusjon. Derfor er jeg veldig glad for å kunne snakke om dette i Norge. Dere har et avansert helsevesen med høy internasjonal status. Dette er kanskje det landet som tør å si nei, at nok er nok.
- La oss inngå nye avtaler med legemiddelfirmaer og firmaer som produserer medisinsk-teknisk utstyr der vi bli enige om å gjøre ting annerledes. Da kan pasientene få informasjon som er produsert på en rettferdig måte, sier han.

Powered by Labrador CMS