Mer PSA-testing ga lavere dødelighet av prostatakreft

Dødeligheten av prostatakreft er lavere i svenske fylker som har høy aktivitet når det gjelder PSA-testing.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I Norge er det ingen screening med PSA-test, som er en blodprøve. Foto: Colourbox

Det viser en ny, svensk studie som publiseres i Journal of the National Cancer Institute.

Studien er gjort av forskere ved Umeå universitet, og omfatter alle svenske menn som fikk prostatakreft i perioden 1990-2009.

- Studien viser at dødeligheten av prostatakreft var 20 prosent lavere i de fylkene som hadde høyest frekvens av PSA-testing, sammenlignet med de som hadde lavest, sier Pär Stattin, overlege ved Norrlands universitetssjukhus i Umeå og professor i urologi ved Umeå universitet, som har ledet studien.

For tidlig for allmenn screening
Stattin sier til Dagens Medisin at forskerne ble overrasket over at de fant så stor forskjell mellom fylkene.

- Studien styrker oppfatningen av at PSA-testing senker prostatakreft-dødeligheten. Villscreening er en ineffektiv form for screening, man kan få bedre resultater av organisert screening. Men før allmenn screening kan gjennomføres, må vi forbedre strategiene for screening, utredning og behandling, slik at vi bedre kan skille mellom farlige og ufarlige tumorer, og sørge for færre bivirkninger, sier Stattin.

- Bekrefter trendene
Anders Angelsen, professor ved NTNU og St. Olavs Hospital, mener studien bekrefter trendene man har sett i den store europeiske ERSPC-studien.

- Den cancerspesifikke dødeligheten går ned ved PSA-screening. Foreløpig har man imidlertid ikke sett at den totale overlevelsen øker. Mange av disse mennene ser altså ut til å isteden dø av andre sykdommer, som hjerte-kar-sykdom, sier Angelsen.

Han påpeker at de svenske fylkene som har høy PSA-aktivitet, også finner mer lavrisikokreft.

- Umeå-studien viser at disse fylkene også behandler flere pasienter med lavere PSA, inklusiv lavrisikopasienter, sammenlignet med fylker med lav PSA-testing. Dette er et dilemma, siden vi vet at behandlingen av prostatakreftpasientene har bivirkninger. Økning i PSA-testing fører til mer overdiagnostikk og overbehandling. Jeg tror ikke det er noe i denne studien som vil føre til at organisert screening innføres i Norge, sier Angelsen.

Flere tester seg
Også i Norge er det store geografiske forskjeller på hvor mye menn PSA-tester seg. Angelsen viser til en norsk studie fra 2013, Breidablikk-studien.

- Andelen er høyest i Oslo og lavest i Finnmark. Det ble i denne studien estimert at 45 prosent av norske menn har testet seg, sier Angelsen.

Han påpeker at andelen som tester seg øker, og at dette ikke er uproblematisk.

- De fleste som oppdages ved populasjonsbasert PSA-screening har lavgradig kreft. De er i en gruppe som vi mener ikke trenger behandling umiddelbart, men kan ha nytte av oppfølging i et aktivt overvåkningsprogram. Det kan være vanskelig å overbevise mennene om at det er trygt å vente. Kreft oppleves skremmende, og en del insisterer på at kreften må fjernes, sier Angelsen.

Trenger bedre metode
Han mener vi trenger en bedre og tryggere overvåkningsmetode, som lettere kan overbevise pasientene om at det er trygt å vente.

- Jeg tror regelmessige multiparametriske MR-undersøkelser av hele prostata har et potensial som et trygt og godt verktøy i overvåkningen av pasienter med lavrisiko prostatakreft som ønsker å avvente operasjon eller stråling, sier Angelsen, som skal starte en prospektiv studie på denne pasientgruppen ved St. Olavs hospital.

Powered by Labrador CMS