Foto:

God effekt av HPV-vaksine hos eldre jenter

Også jenter over 16 år kan ha effekt av HPV-vaksine og vaksinering kan være kostnadseffektivt, ifølge en ny rapport fra Kunnskapssenteret.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Vaksinering av jenter over 16 år har forebyggende effektiv på forstadier til livmorhalskreft, er konklusjonen i rapporten.
I dag omfattes ikke disse jentene av vaksineprogrammet. HPV-vaksinen innenfor barnevaksinasjonsprogrammet har siden 2009 vært tilbudt jenter i 7. klasse, det vil si jenter i 12-13 årsalderen. Vaksinen gis som tre doser.
Innhentingsvaksine
Flere andre land har også tilbud om såkalt innhentingsvaksine til jenter opp i tyveårene, og Folkehelseinstituttet har ønsket å få vurdert effekten og kostnadseffektiviteten ved vaksinering av jenter opptil 26 års alder.
Nå har Kunnskapssenteret, på oppdrag fra Folkehelseinstituttet, gjennomført en systematisk kunnskapsoppsummering av randomiserte studier på HPV-vaksinering av jenter eldre enn 16 år.
– Foruten effekt på forebygging av forstadier til livmorhalskreft, beskytter HPV-vaksinen også mot kjønnsvorter for den undersøkte aldersgruppen. Langtidsoppfølging inntil åtte år etter HPV-vaksinering, viser liten eller ingen forskjell i alvorlige bivirkninger sammenlignet med kontrollgruppen, sier forsker Ingvil Sæterdal i Kunnskapssenteret til Dagens Medisin.
Usikker effekt på dødelighet
Dokumentasjonen på den beskyttende effekten av de HPV-typene vaksinene beskytter mot, har høy kvalitet. HPV-vaksinen har også beskyttende effekt mot alle forstadier til kreft, uavhengig av HPV-type, men denne dokumentasjonen har ikke like høy kvalitet.
Kunnskapssenteret konkluderer med at det trengs mer forskning for å kunne si om det er en sammenheng mellom HPV-vaksinasjon og nye tilfeller av HPV-relatert kreft, kreftdødelighet og sikkerhet på lang sikt.
Kostnadseffektivitet
Kunnskapssenteret har også sett på kostnadseffektiviteten ved innhentingsvaksine hos jenter opptil 26 år gamle.
Konklusjonen i rapporten er at innhentingsvaksinering av kvinner som er 26 år eller yngre er sannsynligvis kostnadseffektivt i et helsetjenesteperspektiv, gitt en betalingsvillighet på 578.391 kroner pr. kvalitetsjusterte leveår (QALY).
Ifølge Kunnskapssenterets rapport som lå til grunn for beregning av kostnadseffektivitet ved dagens barnevaksinasjonsprogram i Norge, var kostnadseffektivitetsratioen i et helsetjenesteperspektiv på 399.000 kroner pr. QALY. Det opplyser seniorrådgiver Enrique Jiménez i Kunnskapssenteret.
Hovedanalysen på innhentingsvaksinering er basert på den nåværende vaksinen,  som beskytter mot fire ulike typer HP-virus. Analysen har tatt utgangspunkt at 54 prosent av jentene har fått 2,78 doser av HPV-vaksinen.
Ifølge Folkehelseinstituttets årsrapport 2012, hadde 76 prosent av alle jenter født i Norge i 1999 fått tre vaksinedoser.
Faktisk og offentlig pris
Folkehelseinstituttet har ansvar for anbudsprosessen ved kjøp av vaksiner til vaksinasjonsprogrammet. Den eksisterende kontraktsperioden går fra 2013 til 2014 med opsjon på ett til to års forlengelse.
Prisen pr. dose innenfor denne avtalen er ikke offentlig tilgjengelig. Faktisk pris kan derfor være lavere enn den offentlige prisen på 1010,90 kroner pr. dose, som ligger til grunn for hovedanalysen.
På den bakgrunn har Kunnskapssenteret undersøkt kostnadseffektiviteten ved tre alternative priser på henholdsvis 250, 500 og 750 kroner pr. dose. 
Beregnet kostnad pr. QALY er 111.772 kroner ved en pris på 250 kroner pr. dose. Kostnadene pr. QALY er 265.327 for en dosepris på 500 kroner, 417.651 kroner ved en dosepris på 750 kroner.
Vaksinering av gutter
Kunnskapssenteret jobber også med en metodevurdering av dokumentasjon på effekten av å vaksinere gutter mot HPV.
– Denne rapporten forventes å være ferdig i løpet av året, sier Ingvil Sæterdal.
– Dere fikk en samlebestilling fra Folkehelseinstituttet i 2011. Hvorfor har det tatt så lang tid?
– Vi har bestillerforum én gang i året, i november, og så prioriteres sakene. Rapporten på effekt av innhentingsvaksine ble påbegynt høsten 2012, svarer Sæterdal.

Powered by Labrador CMS