Foto: Colourbox

Vil at vi skal sitte mindre

For første gang anbefaler Helsedirektoratet barn, unge, voksne og eldre å sitte mindre og bevege seg mer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Onsdag la Helsedirektoratet frem nye anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.  For første gang anbefaler direktoratet at vi reduserer tiden vi sitter stille.
Dette gjelder både barn, ungdom, voksne og eldre.
Regelmessig fysisk aktivitet to-tre ganger i uka veier ikke opp for risikoen det medfører å sitte ned store deler av dagen, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet, som understreker at selv lavere nivåer av fysisk aktivitet gir effekt, og at det er ikke nødvendig å trene for å oppnå en helsegevinst.
Gjerne høy intensitet
Anbefalingene for voksne er endret fra minimum 30 minutters moderat fysisk aktivitet hver dag, til minst 150 minutter pr. uke av moderat intensitet eller minst 75 minutter pr. uke med høy intensitet eller en kombinasjon av moderat og høy intensitet.
For å oppnå en ytterligere helsegevinst er det nå spesifisert at voksne bør øke moderat fysisk aktivitet inntil 300 minutter pr. uke eller høy intensitet inntil 150 minutter pr. uke, eventuelt en kombinasjon av moderat og høy intensitet.
Mer for barn og unge
Barn og ungdom anbefales minst 60 minutter om dagen med fysisk aktivitet av moderat og høy intensitet. Minst tre ganger i uken bør aktiviteter med høy intensitet som gir økt muskelstyrke og styrker skjelettet, inkluderes.
Voksne og eldre bør utføre øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper minst to dager i uken. Eldre med nedsatt mobilitet bør gjøre balanseøvelser og styrketrening tre eller flere dager i uken for a styrke balansen og forebygge fall, er Helsedirektoratets anbefalinger.
Helhetlig kosthold
I kostholdsanbefalingene det lagt større vekt på et helhetlig kosthold med blant annet mindre sukker, salt og transfett og mer frukt, grønt, bær, nøtter, frø, fisk og sjømat. Fortsatt anbefales mindre mettet fett og mer umettede fettsyrer og karbohydrater rike på fullkorn og kostfiber.

Powered by Labrador CMS