Foto: Colourbox

Vegetarkost gir lavere blodtrykk

Vegetarianere har lavere blodtrykk enn kjøttspisere, ifølge en ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Studien er publisert i JAMA Internal Medicine.

Japanske forskere har utført en metaanalyse av eksisterende studier som har sammenlignet blodtrykket hos vegetarianere med blodtrykket hos de som spiser kjøtt.

Lavere blodtrykk
De har også sett på kliniske studier der noen av personene endrer kostholdet sitt til vegetarisk, mens andre fortsetter å spise kjøtt, skriver nhi.no.

Vegetarisk kosthold ble definert som et kosthold uten kjøtt, men med meieriprodukter, egg og fisk.

Deltakerne som hadde et vegetarisk kosthold hadde et lavere blodtrykk enn de som spiste kjøtt i begge studietypene. Forskjellen tilsvarte de helsemessige fordelene av en diett med lite salt, eller en vektreduksjon på fem kilo.

God behandling
Forskerne konkluderer med at å endre kostholdet til vegetarisk kan være en god måte å behandle høyt blodtrykk på, uten bruk av medisiner.

Førsteforfatter Yoko Yokoyama påpeker at en plantebasert diett vanligvis har et lavt fettinnhold og høyt innhold av fiber, slik at personene går ned i vekt. I tillegg har plantebasert mat ofte lite natrium og mye kalium, og et lavt innhold av mettet fett. Dermed vil blodet kunne sirkulere lettere, mener hun.

Powered by Labrador CMS