Foto: Colourbox

Religiøsitet kan beskytte mot depresjon

Åndelighet eller religiøsitet kan beskytte mot depresjon, viser en ny JAMA-studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Tidligere forskning har vist at barn av personer med alvorlig depresjon hadde mindre risiko for selv å bli deprimerte hvis åndelighet eller religiøsitet var viktig for dem.

I denne nye studien, publisert i JAMA, har forskerne gjort undersøkelser av hjernen. Studien hadde både deltakere fra familier med høy forekomst av depresjon, og fra lavrisikofamilier.

Tykkere hjernebark
Hos deltakere som oppga religiøsitet eller åndelighet var viktig for dem, var cortex (hjernebarken) tykkere i visse deler av hjernen. Dette gjaldt for begge grupper deltakere. Men det å gå i kirken regelmessig hang ikke sammen med tykkere cortex, skriver PsykNytt i en pressemelding.

Sammenhengen mellom religiøsitet og tykkelsen på cortex var var tydeligere hos høyrisikodeltakerne. Forskerne har i tidligere studier funnet tynnere cortex i familier der forekomsten av depresjon er høy.

Beskytter mot sårbarheten
Forfatterne konkluderer med at religiøsitet og dermed tykkere cortex kan beskytte mot utviklingen av alvorlig depresjon hos høyrisiko-personer. Dette kan skyldes at tykkere cortex til en viss grad beskytter mot sårbarheten for depresjon som en tynnere cortex kan gi.

Powered by Labrador CMS