Økt finansieringsansvar til sykehusene

Helsedirektoratet foreslår i en ny rapport at de regionale helseforetakene skal finansiere flere legemidler enn i dag. Det skal blant annet gi mer lik legemiddelbehandling og økt priskonkurranse på legemidler.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I dag betaler de regionale helseforetakene (RHF-ene), i praksis sykehusene, for legemidler brukt på sykehus, mens kommunene har ansvar for utgiftene til legemidler for blant andre personer i kommunale institusjoner.

Utenfor institusjon, er det folketrygden som har finansieringsansvaret for viktige legemidler.
Nå foreslår Helsedirektoratet i en ny rapport at RHF-ene/sykehusene skal få utvidet finansieringsansvar, og direktoratet arbeider nå med å vurdere hvilke legemidler på blå resept som er aktuelle å overføre til sykehusene.
Utsettes for priskonkurranse
Konsekvensene av å gå fra folketrygdfinansiering til RHF-finansiering vil ifølge rapporten blant annet innebære at aktuelle legemidler blir utsatt for priskonkurranse.
Direktoratet mener at en slik overføring i større grad vil sikre lik behandling, samtidig som «man må forvente at en mer begrenset pasientgruppe vil få tilbud om behandling i tilfeller der behandlingen ikke er vurdert å være kostnadseffektiv.»
Skjevheter
I en kartlegging Helsedirektoratet gjorde i 2012, kom det frem at lønnsomhetsvurdering kan påvirke valg av legemiddelbehandling og hvor legemiddelet blir gitt. Slike skjevheter er ifølge direktoratet ikke en ønskelig praksis.
I rapporten om helhetlig finansiering, gis eksempler på uheldige skjevheter. Ett eksempel er kreftlegemidler, hvor medisin i tablettform finansieres over folketrygden, mens sykehusene betaler for infusjonslegemidler.
Dagens Medisin har tidligere omtalt problemstillingen eksemplifisert ved prostatakreftmedisinene Zytige og Jevtana.
«Den overordnede målsetningen med å gi RHF-ene et utvidet finansieringsansvar er å hindre at ulike finansieringsordninger påvirker valg av legemiddelbehandling og hvor legemiddelet blir gitt/administrert,» heter det i den nye apporten.
Må avklares før bruk
Helsedirektoratet mener at overføring av finansieringsansvar fra folketrygden til RHF-ene kan være et aktuelt virkemiddel for å motvirke noen av svakhetene ved delt finansieringsansvar.
Direktoratet mener også at på sikt bør finansieringsansvaret for nye legemidler avklares før legemidlene tas i bruk.
Forslag til system
Rapporten inneholder forslag til system for å kunne avgjøre om det er folketrygden eller regionale helseforetak som skal ha finansieringsansvaret for et legemiddel.
Helsedirektoratet arbeider nå med å identifisere hvilke legemidler på blå resept som det kan være aktuelt å gi regionale helseforetak finansieringsansvar for. Rapporten er gjort på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet.
Fra 1. januar i år ble finansieringsansvaret for fem kreftlegemidler overført fra folketrygden til RHF-ene. Regjeringen avsatte 300 millioner kroner til dette over statsbudsjettet.

Powered by Labrador CMS