Leger midt i karrieren er mest utbrent

Leger som er midt i karrieren, er minst tilfreds og tenker mest på å skifte jobb, viser studie fra USA.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En stor amerikansk studie har undersøkt hvordan leger fra forskjellige spesialiteter trives med yrket.

Over 27.000 leger har svart på spørsmål om antall arbeidstimer, konflikter mellom arbeid og fritid, utbrenthet og generell tilfredshet med karrieren. Legene ble inndelt etter antall år i faget, henholdsvis mindre enn 10 år, 11-20 år og over 21 år.

Vurderer andre yrker
Forskerne fant at leger som er midt i karrieren, arbeider flest timer, går mest nattevakter og har lavest tilfredshet med valg av spesialitet. De er også minst fornøyd med balansen mellom arbeid og fritid, og de rapporterer høyest forekomst av utbrenthet.

Dobbelt så mange leger midt i karrieren planlegger å skifte yrke, sammenlignet med kolleger tidligere eller senere i karrieren.

Forskerne fant at utfordringene ved å være midt i karrieren, var sammenfallende hos menn og kvinner, og på tvers av spesialiteter. Forekomsten av utbrenthet var høyest blant mannlige leger i privat praksis, ifølge ugeskriftet.dk.

Eldste mest fornøyd
Også leger tidlig i karrieren rapporterer om utfordringer: Denne gruppen rapporterer høyest forekomst av konflikt mellom arbeid og hjem. Leger på slutten av karrieren var generelt mest tilfredse.

Forskerne konkluderer med at det er nødvendig med forebyggende tiltak mot utbrenthet rettet mot bestemte karrierestadier.

Dataene ble innsamlet i 2011 og studien er nylig publisert i Mayo Clinic Proceedings.

Powered by Labrador CMS