Forsker på KOLS- pasienters nattesøvn

Et skandinavisk forskerteam skal finne ut hvordan et nytt luftrørsutvidende medikament virker på nattesøvnen til KOLS-pasienter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det antas at over 370.000 nordmenn over 18 år har utviklet lungesykdommen KOLS.

Tidligere undersøkelser har vist at tre av fire sliter med søvnproblemer; de plages av tranghet i brystet og hoste med oppspytt, har problemer med å sovne og våkner ofte om natta.

I samarbeid med nordiske kolleger, skal bergensforskere undersøke hvilken effekt en ny luftrørsutvidende behandling kan ha for disse pasientene.

Nordisk samarbeid
– Vi skal først og fremst studere hvordan medikamentet påvirker oksygeninnholdet i blodet, men vil også se på søvnkvalitet og nattlige symptomer, sier Sverre Lehmann, seksjonsoverlege ved Lungeavdelingen og Senter for søvnmedisin ved Haukeland universitetssykehus, som leder studien.

Inhalasjonsmedisiner har vært på markedet i flere år, men det nye er at medikamentet kan tas én gang om morgenen og ha effekt i 24 timer.  

Lehmann forteller at 50 personer med moderat til alvorlig KOLS skal delta i studien, fordelt på fem behandlingssteder.

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom Norge, Danmark og Sverige. I Norge er det Haukeland universitetssykehus og Sykehuset Vestfold, Tønsberg, som deltar.

Randomisert kontrollert studie
– Hvordan skal dere gå frem?

– I en periode på fire uker vil pasientene få aktivt medikament, mens de i en annen periode vil få kontrollpulver som ikke inneholder aktiv medisin. Verken vi eller pasientene vet når de får hvilket pulver, sier Lehmann.

– Vi vil gjøre en full søvnundersøkelse (polygrafi) på pasientene, hvor det viktigste er å måle forskjellen på oksygennivået ved aktivt medikament versus kontrollpulver. I tillegg vil vi kartlegge hva som skjer med pustestoppfrekvens og plager pasienten rapporterer om på natten, sier Lehmann.

Vært neglisjert
Han regner med at studien kan starte i september i år. Lehmann håper at forskningssamarbeidet kan bidra til å heve søvnkompetansen i Norge.

– Det er viktig at vi samarbeider og får forskningsnettverk i Norden på søvnforskning. Dette har vært et neglisjert område i Norge, og andre i Norden er bedre enn oss på søvn. Vi har ambisjoner om å bli best i klassen. Økt kompetanse vil bidra til at pasientbehandlingen kan bli bedre totalt sett, sier han.

DuoSleep-studien er finansiert av Novartis.

Interessekonflikter: Sverre Lehmann har mottatt foredragshonorar fra AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Novartis og Boehringer Ingelheim.

Powered by Labrador CMS