Kobler svekket luktesans til demens

Svekket luktesans kan være et første tegn på demens, viser svensk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Studien er den første i sitt slag ettersom forskerne har fulgt personer fra sunn aldring til demens med utgangspunkt i svekkelse i luktesansen.

Forskerne har undersøkt både objektive mål på svekket luktesans (at personene presterer dårligere på luktetester) og personens egen opplevelse av å lukte mindre enn normalt – for å koble dette til senere demenssykdom.

Opplevd luktesans
– Vår studie er viktig ettersom den viser at selvrapportert svekkelse av luktesansen kan være et første tegn på for eksempel Alzheimers demens. Tidligere studier har antydet en sammenheng mellom nedsatt luktesans og demens, men har ikke undersøkt hvordan personer selv opplever sin luktesans, sier Ingrid Stanciu, doktorgradsstudent ved Stockholms universitet og førsteforfatter av studien, i en pressemelding.

I studien er 1529 personer fulgt over ti år, og 159 av dem utviklet demenssykdom.

Supplement
Forskerne understreker at de fleste som opplever svekket luktesans, ikke fikk demens. De mener luktesans derfor bør ses som et supplerende tiltak i risikovurderingen av demens.

De mener også det er behov for ytterligere studier for bedre å kartlegge hvilke mål på luktesans som er best egnet for å forutsi demens.

Resultatene er nylig publisert i Journal of the International Neuropsychological Society.

Powered by Labrador CMS