Senker terskelen for statinbruk

Først endret USA kriteriene for kolesterolreduserende medisiner, nå senker også britene terskelen for hvem som bør få statiner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Den britiske helsemyndigheten National Institute of Clinical (NICE) anbefaler nå å senke grensen for behandling med kolesterolsenkende medisiner.
I dag er denne grensen satt til en beregnet økt risiko for hjerte- og karsykdom på 20 prosent over en 10-årsperiode.
I de nye anbefalingene foreslås nå minst 10 prosent økt risiko i løpet av de kommende ti årene, melder BBC.
Høyere terskel i Norge
De norske anbefalingene fra 2009 har aldersjustert risikovurdering. Bare i aldersgruppen 60-69 er den forhøyede risikogrensen, den samme som NICE-anbefalingene, minst 10 prosent over ti år.
For 50-åringer ligger grensen på mer enn 5 prosent økt risiko, mens den er nede i 1 prosent for 40-åringene.
I aldersgruppen under 40 år og over 70 år, skal det gjøres individuelle vurderinger, ifølge de norske retningslinjene for primærforebygging av hjerte- og karsykdom.
Fokus på nytte
I fjor kom også nye amerikanske anbefalinger. De nye retningslinjene la blant annet vekt på hvilke pasienter som hadde mest nytte av statiner, fremfor å se isolert på LDL- og HDL-nivå – henholdsvis det «dårlige» og det «gode» kolesterolet.
Blant andre personer med over 7,5 prosent økt risiko for hjerte- og karsykdom i løpet av ti år, blir anbefalt statiner. Endringen i anbefalingene har vært anslått å kunne føre til doblet antallet personer på statiner.

Powered by Labrador CMS