Norge kan få omskjæringslov før sommeren

Helseminister Bent Høie (H) skal etter planen legge frem et lovforslag om rituell omskjæring av gutter før påske. Det blir ikke forbudt, slik Legeforeningen ønsket.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En lov om rituell omskjæring kan bli behandlet før sommeren, hvis helseministerens lovforslag blir lagt fram som planlagt.

- Hensikten er å regulere dette og sørge for at rituell omskjæring blir en del helsetjenesten. Vi skal ikke forby det, men regulere, slik at vi på en bedre måte enn i dag ivaretar guttenes sikkerhet og helse, sier helseminister Bent Høie til Vårt Land.

Deler partiene
Hvert år blir om lag 2.000 nyfødte gutter omskåret i Norge.
I april 2011 sendte Helse- og omsorgsdepartementet på høring spørsmålet om omskjæring av gutter skal bli et etablert tilbud i helsevesenet. Den rødgrønne regjeringen konkluderte ikke i saken. Årsaken var delte meninger på tvers av partigrensene og innad i regjeringen.

Flere vil ha forbud
Både Legeforeningen, Sykepleierforbundet, Barneombudet, Human-Etisk Forbund, Ressurssenteret for menn og Medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo har uttalt at de ønsker en slutt på praksisen med omskjæring av guttebarn.

- Det beste hadde vært om dette ble ulovlig. Unødvendige inngrep på friske mennesker ligger langt utenfor det helsevesenet skal drive med, sa Hege Gjessing, president i Den norske legeforening, til Aftenposten etter høringsrunden.

Powered by Labrador CMS