Tre doser HPV-vaksine bedre enn to

En ny studie viser at tre doser HPV-vaksine beskytter bedre mot kjønnsvorter enn to doser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Studien er publisert i JAMA.

Det har vært en diskusjon om hvorvidt to doser av HPV-vaksinen fungerer like bra som tre. I dag anbefales tre doser, og studien fra Karolinska Institutet tyder på at beskyttelsen mot kjønnsvorter er bedre med tre doser.

82 prosent beskyttelse
To doser gir opp til 71 prosent beskyttelse, mens tre doser gir en beskyttelse på opptil 82 prosent, ifølge forskerne.

HPV-vaksinen beskytter mot flere ulike typer HPV, både de som forårsaker livmorhalskreft og de som forårsaker kjønnsvorter. I denne studien er det forekomsten av kjønnsvorter som er studert.

Beholder anbefalingene
Forskerne har fulgt alle svenske jenter mellom 10 og 24 år, i perioden 2006-2010. Nesten 80 prosent av de som fikk vaksinen Gardasil i denne perioden, fikk alle tre dosene.

- Resultatene tilsier at man ikke bør endre de nåværende anbefalingene, sier forsker Lisen Arnheim Dahlström til Karolinskas nettside.

Hun åpner imidlertid for at man kan vurdere et regime med to doser i fremtiden, etter at flere studier har sett på beskyttelse både mot kjønnsvorter og forstadier til livmorhalskreft.

Norske jenter tar tre doser
Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet tar også de fleste norske jenter alle tre doser, slik det er anbefalt.

For jenter født i 2000, som fikk tilbud om HPV-vaksinering første gang høsten 2012, har 83 prosent fått første dose, 80 prosent har fått to doser, og 72 prosent har fått alle tre dosene. I Norge ble HPV-vaksinen innført som en del av barnevaksinasjonsprogrammet for jenter i 7. klasse fra og med høsten 2009.

Powered by Labrador CMS