Foto: Colourbox

– God helse ikke en selvfølge

Nordmenn kan ikke ta egen helse for god fisk, viser årets tilstandsrapport om helsen her til lands.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/HELSEDIREKTORATET: Helsdirektør Bjørn Guldvog er litt bekymret over at den forventede levealderen i Norge har gått ned siden 1960, sammenlignet med andre land. På den tiden var vi best i dette, sa han.

Nå ligger nordmenn på 13. plass i verden totalt sett, og på 10.plass sammenlignet med andre OECD-land.

Bekymringer

Guldvog pekte på flere ting i rapporten som bekymrer norske helsemyndigheter:

  • Ungdom er mindre fysisk aktive og at det har vært et samlet fall i denne gruppen når det gjelder fysisk aktivitet.
  • Flere snuser. - Det liker vi ikke, sa Guldvog, og la til at man likevel må glede seg over at antallet personer som røyker har gått ned.
  • Ti prosent av de voksne i Norge sier at de har dårlig psykisk helse. Dette gjelder i enda større grad blant dem med lav utdanning.
  • Økt bruk av antidepressiva blant unge jenter er bekymringsverdig, og kan tyde på økt medikalisering, sa helsedirektøren.
  • Norge har flest overdosedødsfall i Europa Bare Estland har flere. Metadon er i stadig større grad årsak til overdosedødsfall, ifølge rapporten. Samtidig kan det være at Norge er flinke til å rapportere om slike dødsfall.


– Vi har noe å strekke oss etter. Selv om vi har det godt i Norge, skal vi ikke ta god helse og helsetjeneste som en selvfølge, sa Guldvog.
Norge har høyere dødelighet av hjerte- og karsykdommer enn Danmark og Spania og høyere dødelighet av KOLS enn Polen. Dødeligheten av kreft har stagnert i Norge mens den har gått ned i mange andre OECD-land.
 
Vi må røre mer på oss
– Det er gledelig at færre er fullstendig inaktive, men fortsatt er nesten fire av fem voksne mindre aktive enn anbefalt. Fysisk aktivitet er god medisin, både for fysisk og psykisk helse gjennom hele livet, også i alderdommen, sa han.
Her kan du lese årets Nøkkeltall om helse

Powered by Labrador CMS