Illustrasjonsfoto fra fedmeoperasjon ved St. Olavs Hospital Foto:

Vil ikke endre aldersgrensen for fedmeoperasjon

Nasjonalt råd for prioritering mener det foreløpig ikke er nødvendig med høyere aldersgrense for fedmekirurgi, selv om de er skeptiske til den store økningen av slike operasjoner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I møtet i Prioriteringsrådet mandag var fedmeoperasjon en av hovedsakene.
Ikke-kirurgiske behandlinger må gis høyere prioritert, mener Rådet og viser til at det er usikkert om fedmeoperasjon er den beste behandlingen for alle samt at man har for liten kunnskap om både langtidseffekter, sykelig og livskvalitet etter operasjon.
Les også: Etterlyser langtidsvirkning av fedmekirurgi
Færre opereres i Danmark
Likevel mener Rådet at det ikke er grunnlag for å endre indikasjonsstillingen nå, men mener det viktig fortløpende å vurdere indikasjonsstillingen fortløpende og hente erfaringer fra andre land. 
I Danmark ble aldersgrensen for fedmeoperasjon hevet fra 18 til 25 år samt at BMI-kriteriet for operasjon også ble hevet.
Stor økning i Norge
Fra 2008 til 2012 ble antallet offentlig finansierte fedmeoperasjoner i Norge nesten doblet. Helsedirektoratet anslår at det ble utført 2781 fedmeoperasjoner i 2012.
Rådet påpeker i vedtaket betydningen av at pasientene, både i det offentlige og i det private helsevesenet, får god informasjon og veiledning om risiko ved kirurgisk behandling ved fedme og usikkerheten om langtidseffektene.
Bedre forebygging
Prioriteringsrådet vil følge opp saken med konkrete forslag om hvordan kunnskapsgrunnlaget, blant annet i form av registerdata, kan styrkes for forebygging, behandling og oppfølging av personer med sykelig overvekt og fedme.
Forebygging er spesielt viktig hos barn med fedme, mener rådsmedlemmene.

Powered by Labrador CMS