BAGATELLNYTT: Karita Bekkemellem, direktør i LMI roser Frp-politiker Harald Nesvik for varslede endringer i bagatellgrensen. Foto: Målfrid Bordvik

Varsler endringer i bagatellgrensen

Harald Nesvik (Frp) lover en «vesentlig» endring i bagatellgrensen fra 2015.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Bagatellgrensen

► Begrepet «bagatellgrensen» brukes i forbindelse med kostnader tilknyttet forhåndsgodkjent refusjon - blåreseptgodkjenning - av legemidler. ►Legemiddelverket har myndighet til å innvilge refusjon for et legemiddel når veksten i Folketrygdens utgifter ved å innvilge refusjon, ikke overstiger fem millioner kroner årlig. Dette kronebeløpet omtales som bagatellgrensen. ► Dersom forventede årlige merutgifter overstiger fem millioner kroner i det femte året fra refusjon innvilges, og Legemiddelverket vurderer at de faglige kriteriene for forhåndsgodkjent refusjon er oppfylt, oversendes Legemiddelverket refusjonssaken fra Legemiddelverket til Helse- og omsorgsdepartementet for vurdering. ► Departementet gir anbefaling om eventuell refusjon, mens Stortinget i realiteten avgjør. ► Det er imidlertid sjelden at Stortinget går imot departementets anbefalinger. Kilde: Statens legemiddelverk

OSLO/LITTERATURHUSET: – Det jobbes nå i departementet med å endre bagatellgrensen, sa Harald Nesvik (Frp), medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget under konferansen «Helse og fremtid 2014» i Oslo torsdag formiddag.

Legemiddelverket kan i dag innvilge refusjon for et legemiddel uten at Helse- og omsorgsdepartementet eller Stortinget blir involvert. Men overstiges den såkalte bagatellgrensen, det vil si at merutgiftene ved refusjon overstiger fem millioner kroner det femte refusjonsåret, er det departementet som skal vurdere og prioritere.

Applaus fra industrien
I 2005 sto et flertall i Stortinget samlet bak kravet om å heve bagatellgrensen. Siden har det ikke skjedd noe i saken.

– Det har tatt lang tid, men nå er vi i gang, sa Nesvik, som høstet applaus hos tilhørerne, mange av dem fra legemiddelindustrien.  

– Bagatellgrensen er for lav og til hinder for at vi får på plass de mest innovative legemidlene, mener Nesvik.

Lovet å fjerne grensen før valget
Både Frp og Høyre har i en årrekke tatt til orde for å gjøre noe med bagatellgrensen. I 2012 sa stortingsrepresentant Per Arne Olsen (Frp)  til Dagens Medisin at han ville heve bagatellgrensen til 50 millioner kroner, for deretter å fjerne hele ordningen hvis partiet kom i regjering. 

– Når og hvordan skal bagatellgrensen endres?

– På hvilken måte og hvor mye må vi komme tilbake til, men det blir en vesentlig endring som enten kommer i Legemiddelmeldingen våren 2015 eller i statsbudsjettet for neste år, sier Nesvik.

– Jeg vil trykke på for dette er en viktig sak, sier Nesvik, som sier han senest snakket med helseminister Bent Høie om dette for få dager siden.

LMI: En stor dag
Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI), roser Høyre/Frp-regjeringen for tiltaket.

– Det er fantastisk at dette kommer på plass. Dette er en stor dag og jeg er imponert over de politiske grepene som nå tas. Bagatellgrensen har vært et hinder for at pasienter har fått tilgang til trygge legemidler, så dette er av stor betydning for pasientene, sier Bekkemellem.

– Hvilke forventninger har du til de varslede endringene?

– Dette betyr i praksis at bagatellgrensen har falt, jeg tror vi kan konkludere med at den er borte, sier Bekkemellem.

Powered by Labrador CMS