Høie på Norgesturné med ny plan

Det var i stor grad bare planene for den nye nasjonale sykehusplanen som regjeringens representant la frem da hun presenterte siste nytt om den.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/FOLKETS HUS: Heidi Langaas, avdelingsdirektør i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), presenterte onsdag ettermiddag siste nytt om den Nasjonale helse- og sykehusplanen som helseminister Bent Høie (H) regjeringen har lovet.
Pasienten i sentrum
– Først nå kan vi si noe om hva denne planen skal være for slags vesen, åpnet Langaas, og la til at helseministeren i samme øyeblikk la frem det samme for Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.
Langaas innledet kveldsmøtet i forkant av NSHs Helselederkonferanse 2014 som starter torsdag i Oslo.
Alle skal få besøk
Langaas fortalte at Helse- og omsorgsdepartementet om få uker legger ut på en Norge rundt-reise der «alle» skal få besøk: Alle regionale helseforetak, alle helseforetak, utvalgte sykehus i ulike størrelse, distriktsmedisinske sentre og distriktspsykiatriske sentre, blant flere.
Hun startet med å gjøre det det klart at prosessen og selve planen skal legge pasientens perspektiv til grunn.
Mye av det som Langaas presenterte er allerede kjent fra regjeringserklæringen.
– Planen skal drøfte dagens situasjon utfra målet om sammenhengende tjenester, gode pasientforløp og fravær av ventetid som ikke er medisinsk begrunnet sa hun, og påpekte at også de akuttmedisinske tjenestene skal bli gjenstand for vurdering.
Stortingsmelding høsten 2015
Planen, som skal bunne i en stortingsmelding i oktober neste år, har som mål å «informere Stortinget om status og utfordringer i spesialisthelsetjenesten», «være en operativ plan for å møte det fremtidige behovet for helsetjenester» samt å «beskrive sykehusene vi har» - med vekt på flere forhold som pasientopplevd kvalitet, behandlingskvalitet, kapasitet og effektivitet.
– Det hele skal resultere i et sett med prinsipper og kriterier for ulike typer sykehus og framtidig sykehusstruktur. Den skal også gi forslag til tiltak for nok personell, riktig kompetanse og arbeidsdeling i fremtidens spesialisthelsetjeneste. Fremtidige investeringsplaner skal også kartlegges.
Ekspertgrupper
Det blir også oppnevnt tre ekspertgrupper som skal jobbe med planen, ifølge Langaas.
– Pasientgrupper, brukerrepresentanter og profesjonsorganisasjoner, sa hun og framhevet at man under arbeidet med planen vil ha en åpen prosess.
Sentralisering og desentralisering
– Nasjonal sykehusplan kan legge grunnlaget for geografisk plassering av spesialisthelsetjenesten i Norge når man snakker om sentralisering versus desentralisering, sa Langaas.

Powered by Labrador CMS