VIL HA OPP TEMPO: Ifølge Kjell-Morten Myhr har Haukeland universitetssykehus, hvor han selv jobber, blitt bedre på å iverksette rask behandling av MS-pasienter. Foto: Målfrid Bordvik

– MS-behandling bør starte tidligere

Kjell-Morten Myhr, en av Norges fremste eksperter på MS, mener leger er for trege til å iverksette behandling av MS-pasienter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

«Behandling bør starte så tidlig som praktisk mulig», heter det i de nasjonale faglige retningslinjene for behandling av multippel sklerose.

Professor Kjell-Morten Myhr ved Haukeland universitetssykehus sier dette praktiseres i ulik grad ved norske sykehus. Det kom frem i et innlegg under seminar om immunmodulerende legemidler for MS i regi av Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) i Oslo i januar.

– For noen pasienter tar det en til tre måneder å komme til behandling. Det er ingen grunn til at pasientene skal vente så lenge, det er bare tull, sier Myhr, som mener ventetiden skyldes organisatoriske og administrative forhold.

Pasienten bør ikke dra hjem
Han mener det bør legges en plan for oppstart av behandling umiddelbart etter utredning. Helst bør ikke pasienten dra hjem fra sykehuset før behandling er satt i gang.

– Behandlingen bør starte med én gang. Det bør ikke være slik at pasienten skrives ut, og kommer tilbake til poliklinikken tre måneder senere, sier Myhr. 

Han understreker at en MS-diagnose oppleves dramatisk for pasienten, og at det i noen tilfeller kan være hensiktsmessig med «permisjon» slik at vedkommende får områ seg litt før behandlingen starter.

– Hvorfor er det viktig å komme raskt i gang med behandling?

– Det er viktig for å begrense skadeomfanget. Det er lettere å stoppe en snøball som liten – før den begynner å rulle, og slik tror vi det også er ved MS-sykdommen. Dersom sykdommen kommer ordentlig i gang, er det vanskeligere å ha kontroll på den.

Må tenke dager, ikke uker
– For attakkbehandling har holdningen vært at det ikke er så nøye om behandlingen starter i dag eller over helgen. Men for at behandlingen skal ha best mulig effekt, bør vi behandle med en gang, sier Myhr.

Han mener MS-legene i større grad bør tenke dager og timer fremfor måneder og uker, slik praksis har vært tidligere. Forskningen viser at tidlig behandling gir raskere remisjon – bedring av sykdom.

Ber fastleger tenke MS
Professoren mener også at det ofte går for lang tid fra sykdomsdebut til diagnostisering, og ber fastleger være flinkere til å tenke MS.

– Allmennpraktikere bør oftere tenke MS, og pasienten bør henvises tidligere.

Han mener det er nødvendig med mer lettfattelig informasjon til fastlegene, og oppfordrer til hyppigere MR-undersøkelser.

– MR er lett tilgjengelig og terskelen for slike undersøkelser bør være lav. Ser man «hvite flekker», som kan gi mistanke om MS, kreves det utredning. Det er en ufarlig og ikke veldig kostbar undersøkelse, påpeker Myhr, som understreker at fastlegene ikke har en enkel oppgave.

– Vi ser regelmessig sykehistorier i journaler der selv nevrologene også ville stusset på full utredning, sier han.

Interessekonflikter:
KM Myhr har mottatt forelesningshonorar, reisestøtte, forskningsstøtte og/eller deltatt i legemiddelutprøvning finansiert av Allergan, Almirall, Bayer-Schering, Biogen Idec, Genzyme, Novartis, Merck-Serono, Roche, Sanofi-Aventis og/eller Teva. Myhr er også leder i MS-forbundets fagråd.

Powered by Labrador CMS