NYE TALL: Professor Sophie D. Fosså presenterer tall fra en oppfølgelsesstudie denne uken. Foto: Rune Thorstein

Kombinasjonsbehandling økte overlevelse

Kombinasjonsbehandling mer enn halverer dødeligheten av prostatakreft, ifølge nye tall som presenteres på ASCO denne uken av norsk professor.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Kombinasjonsbehandling med stråleterapi og hormonbehandling øker ti- og 15 års-overlevelsen etter prostatakreft, viser resultatene av en oppfølgingsstudie som professor Sophie D. Fosså er førsteforfatter for.

Halverte dødelighet
Studien viser at kombinasjonsbehandling med hormonterapi og stråleterapi øker overlevelsen for menn med lokalt avansert prostatakreft.
Når pasienter med lokalt avansert kreft eller og høyrisikopasienter fikk lokal strålebehandling i tillegg til hormonbehandling, ble ti - og 15 års-dødelighet på grunn av prostatekreft halvert, sammenlignet med pasienter som kun fikk hormonbehandling.
Det er forskere fra Scandinavian Prostate Cancer Group som sammen med Fosså står bak studien.
– Da studien startet opp i 1996 var standard behandling hormonterapi alene. Men studien har gjentatte ganger vist at det å også behandle med stråleterapi reduserer risikoen å dø av prostatakreft. Kombinasjonsbehandlingen mer enn halverer dødeligheten av prostatakreft, sier Fosså.
–  Våre resultater bekrefter at denne behandlingen bør være standard for menn med denne type prostatakreft og som man forventer at skal leve minst ti år til.
Fosså skal denne uken holde et innlegg på Genitourinary Cancers Symposium på kreftkonferansen ASCO i San Francisco, om resultatene.
Norske pasienter
Totalt 875 pasienter fra Norge, Sverige og Danmark var med i studien. 653 av mennene var fra Norge.

  • Blant de 439 mennene som fikk hormonterapi alene døde 118 av prostatakreft.
  • Blant de 436 som fikk kombinasjonsbehandlingen, døde 45 menn av sin kreft.
  • I den gruppen som kun fikk hormonterapi var 10- og 15 års-dødelighetenav prostatakreft henholdsvis 18,9 prosent og 30,7 prosent.
  • I gruppen som fikk kombinasjonsbehandling var tallene henholdsvis 8,3prosent og 12,4 prosent.


Fosså mener resultatene er sammenlignbare med resultatene som de beste amerikanske og europeiske studier har publisert etter prostatektomi.
- Må informeres om bivirkninger
Behandlingene har bivirkninger, og Fosså presiserer at det er svært viktig at pasienten blir informert om bivirkninger som blant annet kan være redusert seksualfunksjon, urinveisproblemer og irritasjon fra endetarmen.
Studien Fosså nå presenterer er en oppfølging av en studie publisert for fire år siden: Fosså og kollegene publiserte i 2009 en artikkel i The Lancet som fastslo at bruk av strålebehandling i tillegg til hormoner reduserte dødelighetsprosenten ved avansert prostatakreft fra 24 til 12 prosent.
Fosså har tidligere oppgitt til Dagens Medisin at hun har mottatt honorar for foredrag og konsulentoppdrag fra Janssen-Cilag, Sanofi Aventis og Amgen.

Powered by Labrador CMS