STEROIDER KNYTTET TIL MYE TRENING: Bruker man steroider - så er man som regel på treningssentrene, sier Antidoping Norges Morten Heierdal, som avlegger et treningssenter i Oslo et informasjonsbesøk. Foto: Anne Grete Storvik

Jente-dopere bekymrer

Fitness blir stadig mer populært blant jenter. Nå er Antidoping Norge bekymret for at også jentene doper seg til bedre kropp.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

– Vi er bekymret for at også jenter doper seg. Fitness er blitt populært også blant jenter, og de er mer fokusert på å bygge en mer atletisk kropp og å bygge muskler på en annen måte, enn de var tidligere. Dette er vi nødt til å ha et våkent blikk på, sier prosjektkoordinator for Antidoping Norges Rent senter-konsept, Morten Heierdal til Dagens Medisin.
«Jentebol»
Han understreker at det er dårlig med tallmateriale på hvor mange jenter som doper seg.
Nylig startet en rettsak i Trondhjem der syv personer står tiltalt i den til nå mest omfattende doping-saken som er rullet opp i Norge, også kjent som «Operasjon Gilde».
 – Ut fra tiltalen i forbindelse med «Operasjon Gilde» ser man at en god del av beslagene som er gjort gjelder stoffet Anavar. Dette er et stoff som tradisjonelt ikke brukes av menn, fordi det er for mildt. Anavar er kjent som et «jentebol». Politiet beslagla nærmere 400.000 Anavar-piller,sier han
På grunn av den betydelige effekten testosteron har på kroppsmuskulaturen, blir kunstig fremstilte testosteronliknende produkter – syntetiske anabole androgene steroider (AAS) eller androgener – misbrukt av idrettsutøvere.
Heierdal sier jenter ikke tror de får androgene bivirkninger av AAS.
–  De vil få bivirkninger, men på grunn av at produktene er mildere tar det lengre tid.
Vil øke kunnskapen om AAS
Christine Wisløff, spesialsykepleier ved Spesialiserte ruspoliklinikker i Oslo universitetssykehus (OUS), er prosjektleder for et nytt prosjekt som skal heve kunnskapen om AAS.
Prosjektet fikk bevilget fire millioner kroner over fjorårets statsbudsjett, i overførbare midler. Nå er Wisløff i gang med å etablere prosjektet.
 
–  Vi har jobbet med dette siden 2008, og tatt i mot folk som er henvist til oss. Etter å ha behandlet denne pasientgruppen i noen år ser vi at vi trenger mer kunnskap. Vi vet mye om generell avhengighetsproblematikk men har mindre kunnskap om behandling som følge av AAS-bruk. Videre er problematikken lite omtalt i litteraturen og i forskningen, sier hun.
–  Målet er å lage en god nasjonal behandlingsveileder og å sikre et helhetlig tilbud for pasienter over hele landet, samt å få hevet kunnskapsnivået om AAS og andre prestasjonsfremmende midler.
Har ikke tro på det tradisjonelle hjelpeapparatet
– Vi vet at jentene som bruker AAS er der ute, men de er færre enn menn. Grunnen til at disse ikke kommer til oss er nok at mange av brukerne ikke har tro på det tradisjonelle hjelpeapparatet og heller henvender seg til egne miljøer samt til nettet, sier hun.
– Vi vet om en del som blir lagt inn med for eksempel forstørret hjertemuskulatur og hjerteinfarkt som får hjelp på sykehuset der og da, men de blir skrevet ut uten at årsaken er kartlagt. Så både sykehus og fastlege behandler bivirkninger men uten å spørre om hvorfor.
 
– Bivirkningene trekker seg ikke tilbake
Wisløff viser til at kvinner som tar AAS vil få endringer i stemmebåndene, fortykkelse av stemmen, hårtap på hodet men økt behåring andre steder.
– Forstørret klitoris er en stor bivirkning. Og vi vet at dette er bivirkninger som ikke trekker seg tilbake ved at man slutter. Noen av bivirkningene krever operasjoner og inngrep for å få bukt med dem. Verste konsekvens er psykiske bivirkninger med selvmord som konsekvens, sier hun.
– Bruk av steroider knyttet til mye trening
Morten Heierdal viser til Antidoping Norges treningssenterkonsept, Rent Senter.
– Det  bygger på at vi gir ansatte på sentrene opplæring slik at de skal vite hva doping er, og se etter tegn og symptomer. Meningen er at de skal ha dette i bakhodet i den daglige kontakten med medlemmene sine. Bruk av anabole steroider er knyttet til mye trening, så bruker man steroider - så er man som regel på treningssentrene, sier han.

Powered by Labrador CMS