Lege melder kommuneleger til Fylkeslegen

Nåværende og tidligere kommunelege i  Bø, Sauherad og Nome er klaget inn for Fylkeslegen av en lege og en politiker på grunn av reservasjonslegene i Bø.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

KLAGER: Lege Therese Utgård har klaget kommuneleger i Bø inn til Fylkeselegen

Det er tidligere kommunelege Pål Toreid, og nåværende kommunelege i Bø, Sauherad og Nome, Kristine Sekse Vikane, som er klaget inn for Fylkeslegen ved Fylkeslegen i Telemark.
Tre av legene har reservert seg
Klagerne er lege Therese Utgård og SV-politiker Ådne Naper.
De to mener den nåværende og den tidligere kommunelegen har vært klar over – og anbefalt at tre fastleger i Bø i Telemark fikk praktisere reservasjon mot aborthenvisninger og prevensjonsmidler.
– De overnevnte kommuneoverlegene må og bør ha kjennskap til loven som sier at det ikke foreligger noen anledning til å reservere seg mot verken aborthenvisninger eller prevensjonsmidler – eller veiledning i Norge, heter det i klagen.
–  Vi er usikre på om varselmekanismene mellom fastleger, kommuneoverleger og kommunestyrer fungerer som det skal. Det er viktig at alle instanser, også kommuneoverlegene, er seg sine oppgaver svært bevisst, sier Utgård til Dagens Medisin.
Klagen er politisk motivert, presiserer Utgård:
– En av grunnene til at vi melder dette inn er for å få satt lys på hvorvidt systemet fungerer som det skal eller ikke, sier Utgård. Dette er en politisk motivert innklaging, og går ikke på kommuneoverlegenes rent medisinske praksis, hvilket jeg ikke har noe å utsette på.
–  Handlet i god tro
Nåværende kommunelege i Telemark, Kristin Sekse Vikane, sier Bø kommune har handlet i god tro ut fra lovteksten, og at man har ment at det medisinskfaglige kravet er oppfylt.
– For øvrig er det viktig med fokus på dette, og at man får svar på hva konsekvensen for kommunene og legene skal være dersom dette er lovbrudd. Vi er selvsagt redde for at konsekvensen av dette blir at vi mister disse dyktige og erfarne fastlegene, sier Vikane til Dagens Medisin.
I Bø kommune er det 7 fastleger og én turnuslege. Èn av legene har reservert seg mot å henvise til abort og to av legene har reservert seg mot å sette inn spiral.
Vikane begynte som kommuneoverlege i juli, og sier hun personlig ikke gitt råd aktivt i denne saken som kommuneoverlege.
Hun sier hun reagerer på at hun og kommunen blir framstilt som om de bevisst har gått inn for å bryte lovverket:
– Det er ikke riktig, og det er ganske spesielt at vi nå er klaget inn for Fylkeslegen, sier Vikane.
I klagen heter det videre:
«Denne innklagingen er prinsipielt viktig fordi det viser en ansvarliggjøring og bevisstgjøring av kommuneoverlegene og stillingene deres. Dessuten viser det at de forskjellige «portvokterne» som skal sikre at en eventuell reservasjonsmulighet ikke går ut over kvinnene sine rettigheter, ikke fungerer slik det er i dag. Vi frykter konsekvensene når et slikt system, som ikke fungerer, i den nye foreslåtte reservasjonsmuligheten skal bli satt til å forvalte pasientrettigheter.»
Tidligere kommuneoverlege Pål Toreid, som er klaget inn sammen med Vikane, ønsker ikke å uttale seg om saken inntil videre.
Bø legesenter opplyser på sine nettsider om at lege Teresa Debicka ikke henviser til abort, og at legene Ole-André Skalstad og Dag Sele ikke setter inn spiral.

Onsdag skriver NRK at fem av de i alt 15 legene ved gynekologisk avdeling på Sykehuset Telemark ikke ønsker å skrive ut abortpiller og abortforberedende medikamenter.

Powered by Labrador CMS