– Svulstig og lite nytt

Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsmann for Ap, er ikke imponert over helseministerens første sykehustale.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Helseminister Bent Høie (H) holdt sin første sykehustale på Rikshospitalet tirsdag, der han la frem mål og planer for spesialisthelsetjenesten.

– Det er mye bra i talen som jeg er enig i, men lite nytt. De fleste prosjektene er allerede igangsatt av tidligere helseminister Støre, eller til og med tilbake til Strøm-Erichsen, sier Torgeir Micaelsen, Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson.

– Dette står i motsats til den ramsalte kritikken Høie tidligere har kommet med av helsevesenet. På bakgrunn av dette hadde jeg forventet mer radikale endringer. Dette er i all hovedsak videreføring av Ap-politikk, mener Ap-politikeren.

Pasientenes helsevesen
En rekke ganger i talen understreket Høie at helsevesenet skal sette pasienten i sentrum. Pasienters rettigheter skal styrkes, pasienter skal bli godt informert og sykehusene skal i større grad måles på pasienttilfredshet. Micaelsen kaller pasientfokuset «svulstig», og advarer mot negative sider.  

– Ut fra talen kan man få inntrykk av at det er legenes helsevesen i dag, men slik er det ikke. Jeg, som pasient, skal ha mye å si, men ikke alene – og alltid i samarbeid med fagfolkene, sier han.

Tror ikke på styrket offentlig tillit
Høie fremholdt videre at tilliten til den offentlig finansierte helsetjenesten skal styrkes ved å innføre fritt behandlingsvalg i 2015.

– Fritt behandlingsvalg vil føre til større innslag av kommersielle klinikker i Norge, og jeg synes det er rart å si at tilliten til det offentlige helsevesenet vil bli styrket som følge av det, sier Micaelsen.

Heller ikke president i Legeforeningen, Hege Gjessing, tror på denne oppskriften.

– Høie understreker betydningen av offentlige sykehus, men jeg stiller meg spørrende til at fritt behandlingsvalg skal bidra til det. Vi frykter det motsatte, så det skal bli spennende å se, sier Gjessing.

Skuffet over manglende OUS-løsning
Hun beskriver talen til Høie som «bra og ambisiøs», men etterlyser flere konkrete tiltak.    

– Det er bra at det kommer en sykehusplan, men hva betyr IKT-satsingen i praksis? Hvordan skal kapasiteten innen kreftbehandling økes? Det er bra med satsing på rus, men skal Høie ta tak i alkoholpolitikken, noe som virkelig vil gi resultater,? spør Gjessing.

Hun er også skuffet over at Høie ikke gikk nærmere inn på en løsning for hovedstadsprosessen og Legeforeningens ønske om mer stedlig ledelse.

Powered by Labrador CMS