Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Foto: Colourbox

– Trygt å føde vanlig etter keisersnitt

De fleste kvinner som har gjennomgått ett tidligere keisersnitt, kan trygt føde vaginalt i neste svangerskap.

Publisert: 2014-01-03 — 09.22 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.13)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Det viser en ny studie fra Aarhus Universitetssykehus, publisert i Acta Obstet Gynecol Scand. Blant fødselshjelpere er det delte meninger om hvorvidt vaginal fødsel etter keisersnitt er trygt, eller om man bør forløse med keisersnitt også ved fremtidige fødsler.

Ulik praksis
Begrunnelsen for gjentatt keisersnitt er antatt risiko for rifter i livmoren, som i verste fall kan gjøre at livmoren revner – en sjelden, men svært alvorlig komplikasjon. I mange land, inkludert Norge, mener man at kvinner kan føde normalt etter tidligere keisersnitt, eventuelt at man planlegger en prøvefødsel med nøye overvåkning av fremgangen.

De danske forskerne har undersøkt rundt 1800 kvinner som har gjennomgått keisersnitt og som var gravide på ny. Alle kvinnene fikk tilbud om prøvefødsel dersom de ikke hadde medisinske tilstander som gjorde dette umulig. En tredjedel av kvinnene ønsket ikke prøvefødsel og fikk keisersnitt, skriver Forskning.no.

Barna like friske
Av kvinnene som gjennomgikk prøvefødsel, fødte to tredjedeler normalt, mens en tredjedel trengte akutt keisersnitt. Overvekt hos mor, stort barn, eldre mor og tidligere akutt keisersnitt var risikofaktorer for gjentatt keisersnitt.

Forskerne fant at noen flere av barna som ble født vaginalt ble flyttet til intensivavdeling, men ingen av disse barna hadde seneffekter ved ettårskontroll. Forskerne fant også en lav, men noe økt risiko for ruptur av livmoren hos kvinnene som fødte vaginalt, men konkluderer med at vanlig fødsel er trygt både for mor og barn.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!